Política

taiwan

La Xina inicia les maniobres militars amb foc real al voltant de Taiwan

Pequín exhibeix múscul militar en resposta a la visita de Pelosi a l’illa

Taipei diu estar preparant-se per la guerra i denuncia la incursió de 22 avions de guerra xinesos a la seva zona de defensa aèria

La Xina ha començat a primera hora d’aquest matí les seves maniobres més importants en dècades al voltant de Taiwan, en una demostració de força després de la visita a l’illa de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, la demòcrata Nancy Pelosi.

Taiwan, per la seva banda, assegura que les seves forces es preparen per a un conflicte, sense buscar-lo. “El Ministeri de Defensa Nacional sosté que mantindrà el principi de preparar-se per la guerra sense buscar-la, amb l’actitud de no escalar en el conflicte ni causar disputes”, van dir les autoritats de l’illa en un comunicat.

La número tres dels Estats Units va abandonar Taiwan dimecres després d’una visita de menys de 24 hores que va enfurismar la Xina, que considera l’illa part del seu territori. La visita, segons va dir Pelosi, buscava deixar clar que els Estats Units mai abandonaran Taiwan.

Les autoritats de Pequín van respondre a la visita exhibint múscul militar amb l’anunci de maniobres militars amb foc real al voltant de Taiwan, concretament en les disputades dotze milles. Els exercicis inclouen llançaments de míssils, van començar a les dotze del migdia hora local (sis de la matinada hora catalana). Fins diumenge, que és quan conclouran les maniobres, queda tancar l’espai aeri i marítim en sis zones, unes de les més transitades a escala global. Alguns dels exercicis es faran a tan sols vint quilòmetres de la costa de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan.

Les autoritats de l’illa han registrat avui l’entrada de 27 avions militars xinesos a la seva Zona d’Identificació de Defensa Aèria (ADIZ), contra la qual el seu exèrcit va activar una patrulla aèria de combat, va emetre advertències per ràdio i va desplegar els sistemes de defensa per míssils per fer un seguiment dels aparells xinesos.

A més, el Ministeri de Defensa de Taiwan va informar que les seves forces van haver de disparar bengales en dues ocasions per foragitar durant la nit un dron militar xinès que sobrevolava els voltants de les illes Kinmen, que, tot i trobar-se a uns trenta quilòmetres de la ciutat sud-oriental xinesa de Xiamen, estan controlades per Taipei.

En les últimes dècades, aquestes illes han estat objecte de bombardejos per part de la Xina quan les tensions entre Taipei i Pequín van arribar al seu punt més àlgid.

Segons els mitjans taiwanesos, els simulacres estan afectant divuit rutes aèries internacionals de l’illa i més de 900 vols s’han vist obligats a modificar les seves rutes.

El Ministeri de Transport taiwanès va declarar, a més, que els vaixells que arribin o surtin de l’illa hauran d’esquivar les zones de pràctiques militars i va advertir que, tot i que el trajecte “només durarà unes hores més”, l’impacte acumulat es notarà en el futur si els exercicis militars xinesos “s’allarguen en el temps”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona