Política

Regne Unit

L’oposició reclama eleccions “ara” davant el caos al govern de Truss

El Comitè 1922, que supervisa el lideratge ‘tory’, es reuneix aquest dijous per avaluar l’actual crisi a l’executiu

El president de la cambra dels Comuns investiga els incidents durant una votació


L’oposició britànica reclama unes eleccions avançades que acabin amb la situació de “caos” al govern de la primera ministra, la conservadora Liz Truss, que el seu propi partit avaluarà aquest dijous en la reunió de l’influent Comitè 1922, que supervisa el lideratge de la formació.

Després que Truss hagi perdut dos ministres i hagi fet marxa enrere en el seu controvertit pla fiscal, el líder del Partit Laborista del Regne Unit, Keir Starmer, ha demanat aquest dijous la celebració immediata d’uns comicis anticipats. “Necessitem unes eleccions generals ara”, ha afirmat en un discurs al congrés anual de la confederació sindical TUC, en el qual ha exposat les prioritats d’un futur executiu laborista.

Starmer ha acusat el govern d’haver assolit “un nou i caòtic mínim”, després de la dimissió ahir dimecres de la titular de l’Interior, Suella Braverman, i una accidentada votació a la Cambra dels Comuns. En aquest context, ha instat el Partit Conservador a “deixar el futur del país fora de les seves patètiques trifulgues”.

“Tots els fracassos dels últims 12 anys [de mandat conservador] estan a punt d’esclatar”, ha advertit als delegats sindicals reunits a Brighton, al sud d’Anglaterra.


Pressió al partit
El govern de Liz Truss està sota pressió dels seus propis col·legues de partit davant la percepció que la primera ministra ha perdut la seva autoritat, després que gairebé tot el seu projecte polític i econòmic hagi estat anul·lat després d’haver desencadenat turbulències als mercats financers.

Tot i que la líder conservadora ha fet canvis en el seu gabinet per mirar de recuperar el control, cada vegada més diputats conservadors en demanen la dimissió, tot i que de moment Truss ho descarta.

Segons el diari The Times, el grup parlamentari tory reuneix aquest dijous el Comitè 1922, que inclou els diputats conservadors sense cartera, per analitzar l’actual crisi al govern. L’esmentat mitjà apunta que el president del comitè, Graham Brady, ja ha rebut més de les 54 cartes necessàries de parlamentaris conservadors necessàries per convocar una votació de censura interna contra Truss. A més, assenyala que alguns diputats de la formació creuen que la cap de l’executiu té els dies comptats al càrrec.

Després de la crisi que va provocar aquest mes el programa econòmic i que va forçar Truss a substituir Kwasi Kwarteng per Jeremy Hunt al capdavant del ministeri d’Economia, ahir va presentar la dimissió Braverman per haver comès l’error de compartir informació confidencial a través del seu telèfon personal. Braverman va ser substituïda hores després per l’antic ministre de Transport Grant Shapps.

Hores després, als passadissos del Parlament es van viure escenes caòtiques, enmig d’acusacions de coaccions per evitar una rebel·lió entre els diputats conservadors quan es votava la moratòria sobre la fractura hidràulica o fracking.

Investigació sobre els incidents al Parlament

El president de la cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle, ordenat aquest dijous obrir una investigació sobre les escenes de caos viscudes als passadissos del Parlament durant una votació parlamentària.

El govern de Truss va guanyar la votació als Comuns sobre el “fracking” en imposar-se per un marge de 96 vots (326 enfront de 230) i va desestimar així una esmena proposada per l’oposició laborista per impedir que el govern torni a permetre aquesta pràctica.

Tot i que cap diputat conservador va votar en contra del govern, quaranta es van absentar de la cambra, i les escenes que es van viure als passadissos del Parlament durant la votació van reflectir les turbulències que travessa el gabinet de Truss.

Alguns diputats han denunciat maltractaments i assetjament per part de col·legues de partit per evitar una rebel·lió a les files conservadors quan es votava la moratòria sobre aquest mecanisme d’extracció de gas al Regne Unit.

El diputat laborista Chris Bryant, a l’oposició britànica, ha declarat als mitjans que va observar escenes de “clar assetjament” i “intimidació” i actituds “molt agressives”. “He vist una gran quantitat de parlamentaris empenyent efectivament un membre (de la cambra) directament a través de la porta. He vist una prova fotogràfica de la mà d’un parlamentari sobre un altre”, ha afirmat Bryant al canal 4 de la televisió britànica. “Mai havia vist escenes com aquesta. Tot això està passant perquè hi ha un caos total en el govern”, ha afegit.

El parlamentari laborista ha assegurat que dos ministres, Jacob Rees-Mogg, titular d’Empreses, i Therese Coffey, de Sanitat, van pressionar els seus propis diputats perquè no accedissin al passadís per votar en contra del govern.

Hoyle ha comunicat avui que la investigació que ha ordenat intentarà aclarir l’incident d’ahir a la nit i ha instat els diputats a tractar-se amb “cortesia i respecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona