Política

Un test per al futur polític de Trump

L’expresident ha assegurat que “molt, molt probablement” es presentarà a les presidencials del 2024

La vigència del republicà s’enfronta a una important prova, tot i no figurar el seu nom a les paperetes

Fins i tot quan el seu nom no figura a les paperetes de les eleccions legislatives d’aquest dimarts als EUA, Donald Trump continua sent una de les forces més potents en aquests comicis, que demostraran si el Partit Republicà és capaç de recuperar el control de totes dues cambres del Congrés. De fet, segons els experts, pot influir en la decisió de l’expresident de tornar a presentar-se. Trump ha utilitzat les eleccions de mig mandat per fer campanya pels candidats a qui dona suport, i per ell mateix. Amb uns sondejos que suggereixen que els republicans recuperaran el control d’almenys una cambra al Congrés dels EUA, l’expresident s’ha posicionat per aprofitar els resultats com una victòria personal, sempre que els seus candidats favorits assegurin els seus escons.

Per als votants, això vol dir que les eleccions del 8 de novembre no només són un referèndum sobre l’actuació de la presidència de Joe Biden, sinó que també serviran de judici sobre Trump i les maneres en què ha transformat la política dels EUA. Les enquestes apunten a una elecció molt ajustada al Senat, en què la igualtat és màxima entre demòcrates i republicans, amb 50 escons cadascun. Els candidats conservadors que tenen el suport explícit de Trump, com ara Mehmet Oz a Pennsilvània i Herschel Walker a Geòrgia, estan sent observats molt de prop com un indicador del futur polític de l’exmandatari.

Mick Mulvaney, antic cap de gabinet de la Casa Blanca durant part del mandat de Trump, va assegurar recentment en una xerrada a l’Institut d’Afers Internacionals i Europeus que, si aquests candidats perden els seus combats, Trump podria decidir no presentar-se el 2024. “Això podria ser l’única cosa que el farà aturar-se un moment per dir: «Saps què? Potser el suport cap a mi no és el que pensava que era.»” Si, en canvi, aquests candidats són elegits, “potser l’animarien a anunciar la seva candidatura ben aviat”, segons Mulvaney.

“La Gran Mentida”

L’estratègia de Trump i un gran nombre de candidats conservadors ha girat al voltant del que l’expresident anomena “la gran mentida”, un conjunt d’afirmacions que apunten que va haver-hi una conspiració gegant perquè l’ara president, Joe Biden, guanyés les eleccions de fa dos anys. “La gran mentida”, que té nom de pel·lícula de Hollywood sobre una estafa piramidal dels anys vuitanta, té diversos elements clau. En primer lloc, aquesta idea assenyala que els comicis van ser robats perquè no és possible que Trump no guanyés. També defensa que va haver-hi una conspiració tecnològica massiva per manipular les eleccions. Alhora, acusa els legisladors demòcrates del Congrés de portar a terme investigacions parcials per embrutar la imatge de Trump. I, per últim, argumenta que els partidaris de l’expresident que qüestionen els resultats electorals són “bons ciutadans”.

Amb tot això, Trump ha aplanat el camí per a una possible candidatura a la Casa Blanca en les eleccions de 2024. Tot i que encara no ha fet públics els seus plans, va afirmar, la setmana passada, que “molt, molt, molt probablement ho tornaria a fer”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona