Política

ESTATS UNITS

McCarthy no té els vots necessaris per ser president de la Cambra de Representants dels EUA

El congressista republicà ho ha admès a pocs minuts de l’inici de la legislatura i ha advertit que seguirà lluitant per aconseguir-los

Ha criticat que hi hagi membres del seu partit que s’oposen al seu nomenament perquè pensen més “en els càrrecs que en el país”

El congressista republicà Kevin McCarthy ha admès aquest dimarts que encara no té prou vots per convertir-se en el nou president de la Cambra de Representants dels Estats Units, però ha advertit que seguirà donant la batalla per aconseguir-los.

A pocs minuts que arrenqui la nova legislatura del Congrés nord-americà, McCarthy ha confirmat davant la premsa que encara no ha aconseguit els 218 vots favorables necessaris per ser nomenat com el nou speaker que substituirà la demòcrata Nancy Pelosi.

“Hem tingut una reunió intensa”, ha dit el polític en concloure una trobada amb els congressistes del Partit Republicà, que ostentarà la majoria parlamentària en aquesta nova legislatura resultat dels comicis de mig mandat del novembre passat.

McCarthy, fins ara líder de l’oposició republicana a la cambra baixa (al 117 Congrés), ha criticat que hi hagi membres del seu partit que s’oposen al seu nomenament perquè pensen més “en els càrrecs que en el país”.

“Probablement tindrem una batalla al ple, però la batalla és pel partit i pel país, i la lliuraré”, ha expressat el congressista per Califòrnia.

Els republicans controlen 222 dels 435 escons, però McCarthy no té la victòria assegurada del tot, ja que alguns membres del seu partit han anunciat que votaran en contra o diuen que estan indecisos.

Diversos republicans han comparegut davant dels mitjans per confirmar que no donarien suport a McCarthy i retreure que el candidat a presidir la Cambra pretengués la seva “submissió” sense condicions, en paraules del representant per Florida Matt Gaetz.

El congressista californià Scott Perry ha recordat que fa temps li van enviar a McCarthy les seves demandes, com ara el canvi de reglament dels debats o els noms que volen posar al capdavant dels comitès de la Cambra, però el candidat no ha volgut negociar fins a última hora.

A més, Perry ha assegurat que diversos crítics com ell han estat “amenaçats” de ser expulsats dels comitès si no votaven McCarthy.

“No acceptaré ordres de ningú en aquesta ciutat. Les ordres les rebo del meu districte i els meus votants”, ha dit.

De moment no hi ha cap candidat alternatiu a McCarthy.

En joc hi ha la substitució de Pelosi, que ha presidit la cambra baixa en dos períodes (2019-2023 i 2007-2011) i que va anunciar que deixa el lideratge de la bancada demòcrata després de la derrota electoral.

El líder de la Cambra Baixa és la tercera autoritat dels Estats Units, després del president, Joe Biden, i de la vicepresidenta, Kamala Harris, que també presideix el Senat.

El nou Congrés nord-americà inicia aquesta nova legislatura amb la previsió que els dos darrers anys de mandat del president, Joe Biden, es vegin obstaculitzats per l’oposició republicana.

Tot i que els republicans van guanyar les eleccions a la Cambra de Representants el novembre passat, la victòria dels conservadors va ser molt menor de la que molts preveien.

A més, els demòcrates no només van aconseguir retenir la majoria al Senat, sinó que van guanyar un nou escó.

Els republicans moderats culpen de l’insuficient exercici electoral la influència de l’expresident Donald Trump (2017-2021) en els comicis, mentre que l’ala dura ho atribueix a la campanya dissenyada per McCarthy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona