Política

"Puigcercós serà el pròxim candidat, el 2010 o el 2014"

ENTREVISTA: Xavier Vendrell*

Xavier Vendrell defensa l'estratègia que ha portat ERC a pactar amb el PSC i analitza la situació interna del partit.

Com interpreta l'avís de José Montilla a Espanya d'un possible allunyament irreversible dels catalans?
És una cosa d'aquelles que no saps mai quan pot arribar a passar, però era evident que havia d'acabar passant. Aquest és un dels motius pels quals ERC ha arribat a un acord de govern amb el PSC. No em sorprèn, però no vol dir que no ho consideri d'una gran importància. Quan aquest país analitzi el procés d'independència, aquesta data serà important. El primer avís per part d'un govern de la Generalitat de Catalunya, i fet per un membre del comitè federal del PSOE. Això és històric.

¿Vol dir que aquest gest tranquil·litza sectors d'Esquerra reticents a pactar amb el PSC de Montilla?
El posicionament de Montilla ratifica la tesi d'ERC i pot ser molt pedagògic per als votants que no acabaven d'entendre quina estratègia estem seguint. Quan fa temps que veus una cosa et sembla increïble que els altres no ho vegin. Entenem que un partit que està agermanat amb un partit estatal com el PSOE, en el moment en què assumeix responsabilitats de govern topa amb Espanya. Els entrebancs permanents respecte a Catalunya només poden crear una reacció: la desafecció.

Però a l'hora de la veritat, el PSC és l'únic grup que evita al Parlament reprovar la ministra de Foment com a responsable del col·lapse de les infraestructures catalanes.
Jo no sóc qui per defensar el PSC, però crec que el seu paper és molt complex. El PSC es troba en una cruïlla en què s'adona que el federalisme és un invent impossible i alhora ha crescut com l'interlocutor del PSOE a Catalunya. Viu en una certa contradicció i haurà de definir-se. Hi ha hagut una evolució, el PSC s'ha destapat i ERC hi està tenint un paper decisiu.

Què vol dir?
Si ERC no hagués pactat la presidència del govern català amb el PSC, el senyor Montilla no hauria dit el que ha dit sobre Catalunya i Espanya. ERC ha de liderar la reflexió ideològica. Cap altre partit vol parlar d'independència, però en parla tothom cada dia. Hem posat el debat damunt la taula.

I han posat data a un referèndum d'autodeterminació.
Sí, però hi vull donar la importància que té. La proposta del president del partit està bé, però el gran debat és com fem que una majoria de la societat sigui capaç de contradir el seu cor. Molta gent sap que amb la independència viuríem millor, però s'estima Espanya. Hi ha d'haver gent que estimant Espanya voti independència. El procés és complex i per això hem estat un any ajustant el ritme, sent capaços de compaginar l'actitud d'un partit de govern i de continuar treballant pel projecte de la independència.

Quasi la meitat de la seva militància no avala els termes en què s'ha formulat el pacte amb el PSC.
Hem viscut quasi un any d'un debat intern molt profund, però crec que l'hem tancat. Bona part de la militància ens va dir que hem de pressionar més i un 83% ens va dir que endavant. Tothom dóna suport a l'estratègia, però demanen més esforç i crec que l'estem fent. Hem agafat la velocitat de creuer que calia i l'aposta estratègica d'ERC és la més difícil, però l'única que porta a la victòria.

¿La convocatòria d'un referèndum serà la condició d'ERC per formar el pròxim govern, com volen els crítics?
Ja sé que els ofèn que ho digui, però això és una mica infantil. El 2010, quants escons tindrà ERC? Amb quina força podrem negociar? Si tenim 40 escons hi estic d'acord. Però, i si en tenim 15? No podem repartir-nos la pell de l'ós abans d'haver-lo mort.

¿Diu que han tancat el debat intern?
No hi ha ningú de dins el partit que plantegi una estratègia diferent perquè les ponències alternatives no explicaven com assolir una majoria social a favor de la independència. Però no, aquest partit està en debat permanent perquè constantment hem de sotmetre al parer de la militància les nostres decisions. La conferència nacional va ser dura, però ens ha reforçat com a partit. No ens fa cap por aquest debat. L'estratègia d'ERC està sempre en qüestió.

També hi ha obert un altre debat. ¿Vostè creu que Joan Puigcercós hauria de ser el pròxim candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat?
Joan Puigcercós serà el pròxim candidat d'ERC a la Generalitat. El que no sé és si ho serà el 2010 o el 2014, però serà el pròxim candidat. Això ho discutirem després de les eleccions espanyoles.

¿El desastre de les infraestructures hauria de passar factura al PSC?
Em semblaria raonable que el PSC patís un desgast. Em costa creure que el seu electorat no s'adoni que Zapatero ens ha mentit en més d'una ocasió. Amb l'actitud que està tenint el seu govern està lesionant els interessos de Catalunya. Aquest senyor ha vingut aquí i s'ha rigut dels catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

L’Iran gira de nou al reformisme

barcelona
política

ERC hauria comprat amb 50.000 euros el silenci dels joves que van penjar els cartells dels Maragall

barcelona
estats units

Biden tanca la porta a abandonar la cursa per la Casa Blanca

barcelona
Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona