Política

UNIÓ EUROPEA

La UE inclou Rússia a la llista de paradisos fiscals

El Consell comunitari detalla que la decisió respon al final del diàleg entre Brussel·les i Moscou en matèria impositiva per la guerra d’Ucraïna

Al llistat també s’hi afegeixen Costa Rica, les Illes Verges Britàniques i les Illes Marshall

La Unió Europea ha inclòs Rússia a la llista de paradisos fiscals per primera vegada des que l’any 2017 es va posar en marxa. En un comunicat emès aquest dimarts, el Consell de la UE ha detallat que la decisió respon al final del diàleg entre Brussel·les i Moscou en matèria impositiva a causa de la guerra d’Ucraïna. A banda de Rússia, al llistat també s’hi afegeixen Costa Rica, les Illes Verges Britàniques i les Illes Marshall. La llista actualitzada passa a estar formada per setze jurisdiccions, quatre més respecte l’octubre passat. La resta de territoris que en formen part són la Samoa Americana, Anguilla, les Bahames, les Fiji, Guam, Palau, Panamà, Samoa, Trinitat i Tobago, les illes Turks i Caicos, les Illes Verges dels Estats Units i Vanuatu.

Tot i ser la primera vegada que Rússia passa a ser considerat paradís fiscal, en anteriors ocasions sí que s’havia inclòs a l’anomenada ‘llista grisa’, formada per països que formarien part de la negra però que no hi són perquè demostren la seva voluntat d’impulsar mesures per cooperar a l’àmbit fiscal. En l’última actualització, de fet, la UE ja inclourà Moscou a la llista grisa. Pel que fa a les Illes Marshall —ja incloses l’any 2018—, els Vint-i-set assenyalen que hi ha una taxa corporativa nul·la que està captant guanys a través d’empreses que no hi tenen una activitat econòmica real. Respecte a Costa Rica —és la primera vegada que hi entra —, la UE considera que no ha complert els objectius de modificar certs punts del seu règim d’exempció de rendes procedents de l’estranger, mentre que en el cas de les Illes Verges Britàniques —-també inclosa per primera vegada— s’assegura que incompleixen els estàndards fixats per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) sobre intercanvi d’informació. En aquest cas, cap país ha abandonat la llista negra. La llista gris, per la seva banda, està formada per un total de 18 jurisdiccions. Són Turquia, Aruba, Belize, Curaçao, Israel, Botswana, Dominica, les illes Seychelles, Qatar, Hong Kong, Malàisia, Jordània, Albània, Armènia, Eswatini, Montserrat, Tailàndia i Vietnam. D’aquesta llista n’han sortit Macedònia del Nord, Barbados, Jamaica i l’Uruguai. En aquest cas, el Consell analitza diversos criteris com la transparència, la justícia del sistema impositiu i la implementació d’uns estàndards internacionals. Des de l’any 2020 el Consell actualitza la llista dos cops cada any. La propera revisió es farà l’octubre del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona