Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Navalni assegura que Rússia està perdent i planteja una postguerra sense Putin

L’opositor empresonat planteja “el desmuntatge del règim de Putin i la seva dictadura, idealment a través d’unes eleccions generals lliures”

L’empresonat líder opositor rus Alexéi Navalni ha assegurat aquest dilluns que Rússia està sofrint una “derrota militar” a Ucraïna i ha plantejat un programa de quinze punts per a una postguerra sense el cap del Kremlin, Vladímir Putin.

“El president Putin va llançar una agressiva i injusta guerra contra Ucraïna amb motius ridículs”, assenyala en el que ell nomena “Quinze punts d’un ciutadà rus que desitja el millor per al seu país”, programa publicat en el seu canal de Telegram.

Navalni, que va rebre l’any passat el premi Sàkharov del Parlament Europeu, assegura que les causes del conflicte són “els problemes polítics i econòmics dins de Rússia”, “les ànsies de Putin de retenir el poder a qualsevol preu” i la seva aspiració a “passar a la història com un tsar-conqueridor”.

Considera “inevitable” la “derrota militar” de Rússia, denuncia “crims de guerra” i qualifica d’“hipòcrites” les crides del Kremlin a un cessament del foc i a entaular negociacions amb Kíiv.

“La combinació: guerra agressiva, més corrupció, la inutilitat dels generals, una economia feble, l’heroisme i gran motivació dels quals es defensen té com a únic resultat la derrota”, apunta.

L’opositor fa una crida a respectar les fronteres internacionalment reconegudes d’Ucraïna des de 1991, “detenir l’agressió, posar fi a la guerra i retirar totes les tropes russes de territori d’Ucraïna”.

L’opositor va recomanar dedicar una part de les exportacions d’hidrocarburs russos per a pagar reparacions a Ucraïna pel mal causat durant la campanya militar, que complirà un any el pròxim 24 de febrer.

Navalni nega que una majoria de russos tingui “mentalitat imperial” i també rebutja que Rússia necessiti nous territoris, quan la seva població es redueix i el camp “es mor”.

“De nou, les autoritats russes destrueixen amb les seves pròpies mans el nostre futur perquè el país es vegi millor en el mapa. Rússia ja és gran per si mateix”, ha subratllat.

En la seva opinió, l’única sortida és “detenir la guerra al més aviat possible” per a aplanar el camí a l’aixecament de sancions, el retorn dels emigrats i el restabliment del creixement econòmic.

Un dels punts principals del seu programa és “el desmuntatge del règim de Putin i la seva dictadura, idealment a través d’unes eleccions generals lliures”.

“La instauració d’una república parlamentària basada en l’alternança del poder per mitjà d’eleccions netes, una justícia independent, federalisme, autonomia local, plena llibertat econòmica i justícia social”, ha desglossat.

Navalni, que ha predit que els intents de Putin de col·lectivitzar les culpes entre els russos fracassaran, subratlla també que Rússia “ha de ser part d’Europa”.

Recentment, l’opositor va ser enviat per espai de sis mesos a una cel·la especial, on no estan permeses les visites, malgrat el seu delicat estat de salut.

A mitjan gener Navalni va ser examinat per un doctor després que centenars de metges denunciessin el seu precari estat de salut en una carta oberta al president.

La Justícia russa va rebutjar el novembre passat un recurs dels advocats de Navalni i va confirmar la condemna de nou anys de presó que li va ser imposada per estafa i desacatament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona