Política

RÚSSIA

Rússia va elaborar un pla per “absorbir” Bielorússia, segons una investigació

El Centre Dossier, de l’exoligarca i opositor a l’exili Mikhaïl Khodorkovski, ha tingut accés a un document de l’Administració Presidencial en el qual s’explica l’estratègia per prendre el control de la política, l’economia i el potencial militar del país veí

Rússia va elaborar el 2021 una estratègia per “absorbir” Bielorússia el 2030 en prendre el control de la política, l’economia i el potencial militar del país veí, segons un document de l’Administració Presidencial al qual ha tingut accés el Centre Dossier, de l’exoligarca i opositor a l’exili Mikhaïl Khodorkovski.

És un document desenvolupat pel Kremlin juntament amb el Servei d’Espionatge Exterior, el Servei Federal de Seguretat (FSB), la intel·ligència militar (GUR) i l’Estat Major General de les Forces Armades de Rússia en poder de periodistes d’Estònia, Rússia, Ucraïna, Bielorússia, els EUA, Alemanya, Suècia i Polònia, diu Dossier.

“El Kremlin adaptaria la legislació bielorussa a la russa, gestionaria la política exterior de la república en interès de Rússia, augmentaria la presència militar al territori de Bielorússia, aconseguiria la supremacia de l’idioma rus sobre el bielorús i donaria la ciutadania russa als bielorussos. Es va planejar assolir tots aquests objectius en nou anys, per al 2030”, resumeix la investigació.

Rússia ja va augmentar el 2021 les tropes russes a Bielorússia amb l’excusa d’exercicis militars conjunts, preludi de l’inici de la guerra a Ucraïna el 24 de febrer del 2022.

El document estudiat pel Centre Dossier, titulat ‘Objectius estratègics de la Federació Russa a la direcció bielorussa’, establiria metes com “ajustar la legislació bielorussa a la russa i sotmetre la vida sociopolítica, comercial, científica i cultural de Bielorússia”.

“Tota l’estratègia de l’Administració Presidencial es construeix al voltant d’aquestes àrees. Cadascun dels objectius es divideix en tasques d’urgència diferent, fins al 2022, 2025 i 2030”, afirma.

“A més d’harmonitzar les relacions comercials i econòmiques, Rússia planeja establir el control al sector politicomilitar de Bielorússia per al 2030”, indica el projecte de Khodorkovski.

Segons la investigació, les tasques de la intel·ligència russa inclouen limitar la influència de les forces “nacionalistes i prooccidentals”, completar la reforma de la Constitució bielorussa basada en els seus interessos i enfortir els sentiments prorussos a les elits militars i polítiques i entre la població mitjançant la introducció de “grups d’influència prorussos”

Els “objectius estratègics” també esmenten assegurar-se el control de l’espai d’informació de Bielorússia abans que acabi aquesta dècada i la introducció d’un procediment simplificat per a l’emissió de passaports russos a ciutadans bielorussos “per tal de crear una capa de russos interessats en la integració i els cercles comercials centrats al mercat rus”.

El document també convertiria l’educació “en una eina” de Rússia a Bielorússia, ja que el 2030 voldria obrir punts d’examen Unificats de l’Examen Estatal per accedir a la universitat.

“A més, el Kremlin planeja obrir nous centres de ciència i cultura a Moguilov, Grodno i Vitebsk”, afegeix Centro Dossier.

Rússia i Bielorússia van signar a finals dels anys 1990 el tractat per crear una Unió Estatal sobre la integració política i econòmica, però va ser el 2019 quan les dues parts van acordar 28 programes que van ser signats pels president rus i bielorússia, Vladímir Putin i Alexandr Lukaixenko al novembre de 2021.

La majoria es refereixen majoritàriament a qüestions econòmiques, com l’harmonització de les legislacions duaneres, impositives, laborals i de pensions, la integració dels sistemes monetaris, o la creació de mercats únics en l’àmbit energètic i polítiques comunes als sectors industrial i agrícola.

Lukaixenko, davant el temor d’alguns bielorussos de perdre la sobirania, ha recalcat diverses vegades que això no passarà i que Bielorússia no serà absorbida per Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona