Política

Guerra verbal

Els líders rus i nord-americà confronten els relats

Putin vol enfortir la indústria militar i prepara el país per a la tensió permanent amb Europa i els EUA

Biden avisa que Ucraïna “mai serà una victòria per a Rússia”

El govern rus vol donar musculatura a la seva indústria militar, conscient que la guerra d’Ucraïna ha obert una nova etapa de tensió permanent amb Europa i els EUA. Ho va anunciar Putin ahir en un discurs davant els parlamentaris de l’Assemblea Federal, amb la imatge triomfal que sol escenificar en els discursos importants, i, en aquest sentit, va dir que Rússia suspèn la seva participació del Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques –tot i que no en surt–, un document signat entre Moscou i Washington el 2011 per mantenir un control i disminuir l’arsenal nuclear.

“Les capacitats nuclears estan satisfetes en un 91%, però en vista de l’experiència de què ara gaudim, hem de cobrir necessitats de tot tipus [...]. Volem implementar les tecnologies capdavanteres per augmentar els recursos militars de manera qualitativa, i ja tenim moltes tecnologies que superen la dels països occidentals. Ara cal produir aquest armament de manera regular i massiva”, va destacar en el seu discurs, en què, entre altres qüestions, va tornar a ressaltar les ànsies dels països occidentals per esborrar la influència de Rússia en l’esfera internacional, relat al qual recorre habitualment per justificar les accions del Kremlin.

Les inversions també preveuen la construcció d’habitatges als centres de producció militar per al personal que hi treballi i millores en les condicions laborals dels que ja s’hi dediquen. Per aconseguir un exèrcit més ben preparat, el president rus també va parlar de promoure, dins la jerarquia de Defensa, els soldats que ara estan adquirint experiència en el front. Inversions a mitjà i llarg termini que deixen clar que el país es prepara per a una guerra llarga i que, a part de buscar la victòria a Ucraïna, tracen un món més militaritzat, dividit i amb Rússia preparant-se per a uns nous temps en què, com en la guerra freda, la tensió amb els països occidentals serà la manera habitual de relacionar-se.

El mandatari rus va fer ahir un pas en la direcció de dibuixar aquest món amb més desconfiança en anunciar que Moscou suspèn la seva participació en el Tractat de Reducció d’Armes Estratègiques, també anomenat Start III o Nou Start.

Precisament, el pacte tenia com a objectiu reduir l’arsenal atòmic. A la pràctica, el document ja havia quedat en no res a l’agost. El tractat recull que russos i nord-americans es puguin inspeccionar les instal·lacions militars l’un a l’altre per constatar que, efectivament, compleixen amb la reducció d’arsenal nuclear, però Moscou se’n va desdir l’any passat al·legant que les sancions contra Rússia dificultaven l’arribada dels seus experts a territori dels EUA per dur-hi a terme les comprovacions oportunes.

El president dels EUA també va pronunciar ahir un discurs enèrgic des de Varsòvia, després de la seva visita de dilluns a Kíiv, en una clara acció de Washington per demostrar que els EUA estan totalment implicats en la victòria ucraïnesa. “Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia”, va avisar.

“Viure en pau”

El discurs va ser una resposta al de Putin, unes hores abans. Va assegurar que “Occident no busca controlar ni destruir Rússia” i, en aquest sentit, va allargar la mà als russos que s’oposen al conflicte: “Milions de ciutadans russos només volen viure en pau amb els seus veïns. Aquesta guerra mai no ha estat una necessitat, sinó una tragèdia.”

Biden, que ha promès més ajut militar a Kíev, va dir que el subministrament d’armes és l’única via, perquè si no “seria el final d’Ucraïna”, deixant de banda altres alternatives a la resolució del conflicte.

El mandatari dels EUA va fer la seva intervenció a l’antic Castell Reial de Varsòvia davant milers de persones que l’ovacionaven i onejaven banderes d’Ucraïna. Paraules dels líders de les dues potències mundials, a punt de complir-se el primer any de la invasió, que busquen imposar un relat victoriós davant la incapacitat d’aconseguir sobre el terreny triomfs militars clars.

LES FRASES

No l’abandonem, només en suspenem el compliment [tractat de desarmament nuclear Nou Start]
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA
Els EUA i les nacions d’Europa no busquen controlar o destruir Rússia
Joe Biden
PRESIDENT DELS EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA