Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA acusen Rússia de crims de lesa humanitat perquè són “sistemàtics”

Washington justifica l’acusació al Kremlin basant-se en el fet que aquestes atrocitats no són casuals, sinó part d’un atac “generalitzat i sistemàtic” del Moscou contra la població civil d’Ucraïna

Els Estats Units han explicat aquest dimecres que la seva afirmació que Rússia està cometent crims de lesa humanitat a Ucraïna es basa en el fet que aquestes atrocitats no són casuals, sinó part d’un atac “generalitzat i sistemàtic” del Kremlin contra la població civil d’Ucraïna.

“L’element clau és que sigui un atac generalitzat o sistemàtic contra la població, i això és el que generalment distingeix els crims de lesa humanitat d’altres crims internacionals”, ha indicat en conferència de premsa l’ambaixadora estatunidenca per a la Justícia Penal Global, Beth Van Schaack.

Aquesta qualificació, ha afegit, part d’informació que apunta que membres de les forces russes han executat a homes, dones i nens ucraïnesos, torturat a civils detinguts, violat a dones i nenes i, juntament amb altres agents russos, deportat a centenars de milers de civils ucraïnesos, inclosos nens.

“Tenim un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil. (...) L’Administració de (Joe) Biden i (Kamala) Harris ha estat plenament compromesa que Rússia rendeixi comptes per la seva brutal guerra a Ucraïna i ho ha fet des del principi”, ha defensat.

Segons Van Schaack, la consideració de crims de lesa humanitat “no impediria una conclusió posterior que algunes parts involucrades en la invasió estiguin cometent genocidi. Això continua pendent de determinació. La diferència entre genocidi i crims de lesa humanitat és que s’ha de demostrar que els perpetradors actuen amb la intenció de destruir un grup protegit”.

L’Observatori de Conflictes, una web impulsada pel Departament d’Estat per a documentar crims de Rússia a Ucraïna, apuntava el 14 de febrer, amb dades del Laboratori de Recerca Humanitària de l’Escola de Salut Pública de Yale, que el govern rus ha reubicat sistemàticament almenys 6.000 nens d’Ucraïna en una xarxa de centres de reeducació i adopció a Crimea i Rússia continental. “Sovint pensem en genocidi com a equivalent d’assassinats en massa, però el segrest de nens és una de les condicions del genocidi, és una de les formes en què es pot cometre genocidi”, ha recalcat l’ambaixadora.

Un altre factor que es pot tenir en compte, ha afegit Van Schaack en aquesta compareixença, és la retòrica russa que “Ucraïna no existeix com a entitat sobirana o fins i tot el concepte que la població ucraïnesa no existeix”.

L’acusació contra Rússia de crims de lesa humanitat va ser llançada per la vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, el passat 18 de febrer durant la Conferència de Seguretat de Munic (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona