Política

rússia

Els opositors russos recorden el Dia del Pres polític amb una vaga de fam

El líder de l’oposició, Aleksei Navalni, ha fet una crida a fer una vaga de fam d’un dia per recordar els 609 presos polítics que hi ha actualment a Rússia

Els principals opositors russos, condemnats a diversos anys de presó per les seves crítiques al Kremlin, han recordat aquest dilluns amb una vaga de fam el Dia del Pres Polític a proposta del líder de l’oposició, Aleksei Navalni.

“Cridem a tots els presos polítics i als quals se solidaritzen amb ells a sumar-se a aquesta acció i deixar d’ingerir menjar per un dia”, indicava un text publicat en la web de Navalni al començament d’octubre.

El 30 d’octubre es commemora com el Dia dels Presos Polítics, el número dels quals ascendeix a 609 a la Rússia actual, segons l’il·legalitzat Centre Memorial, en homenatge als presos polítics de Kronid Lyubarski i Alexéi Murzhenko que ho van establir en 1974.

La crida va ser signada a més de Navali per destacats polítics russos com Vladímir Kara-Murzá i Iliá Yashin, encara que de moment no ha transcendit si els polítics empresonats han pogut dur a terme la vaga.

Navalni, de 47 anys i que ja complia una condemna de nou anys de presó per uma suposada estafa, va ser sentenciat l’agost passat a altres 19 anys de presó per crear una organització extremista, en al·lusió al Fons de Lluita contra la Corrupció, que denunciava l’enriquiment il·lícit dels alts funcionaris.

Kara-Murzá va ser condemnat recentment a 25 anys de presó per alta traïció i per difondre informació falsa sobre l’Exèrcit, i Yashin compleix actualment vuit anys i mig de presó per criticar la guerra de Rússia a Ucraïna.

Lyubarski i Murzhenko van començar a declarar-se en simbòliques vagues de fam d’un dia cada 30 d’octubre per a exigir que se’ls reconegués l’estatus de pres polític, se’ls permetés la comunicació amb les seves famílies i se’ls concedís assistència mèdica.

Aquestes vagues de fam, a les quals es van anar sumant més presos i alguns simpatitzants, eren una de les poques formes de protesta que tenien els presos polítics a l’URSS.

Navalni va assenyalar en el seu web que, després de la caiguda de l’URSS, en lloc del Dia del Pres Polític es va imposar el Dia del Record de les Víctimes de Repressions Polítiques.

Alhora, va considerar oportú en la situació actual “retornar a les arrels” i rescatar el “nom original” de l’efemèride, que és Dia del Pres Polític.

“La vaga de fam d’un dia és un gest simbòlic de solidaritat amb els qui han estat empresonats per les seves conviccions. Si t’has sumat, ho agraïm”, ha afirmat avui l’equip de Navalni en el seu canal de Telegram.

Paral·lelament, diversos col·laboradors del polític empresonat i altres opositors russos van informar en les seves xarxes socials que havien deixat de menjar per un dia en solidaritat amb els presos polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ