memòria democràtica
Justícia retorna les restes exhumades de 172 soldats republicans d’un mas de Móra d’Ebre
El Departament de Justícia ha retornat al cementiri de Móra d’Ebre les restes de 172 soldats republicans que van ser exhumades del mas de Santa Magdalena de la població –la de Santa Magdalena és la fossa comuna més gran que s’ha obert fins ara a Catalunya–. En un acte de retorn de les despulles ahir per reparar simbòlicament la memòria de les víctimes, els familiars de l’única víctima que ha pogut ser identificada, Narcís Mediavilla Cardó, van rebre les restes de mà del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, i van agrair la feina del Departament i de tots els professionals que fan possible la recuperació, identificació i retorn de les despulles.
Des que el 2016 es va impulsar a Catalunya el programa d’identificació genètica de les restes exhumades a les fosses de la guerra civil, ja s’han pogut identificar 25 víctimes i retornar les despulles als seus familiars. Xavier Segarra, net de Mediavilla, confessava en la cerimònia d’ahir que “avui tanquem el cercle”.
Aragoneses, per la seva banda, va afirmar: “Estem molt satisfets perquè reinhumem 172 cossos que estaven en una fossa fora de cementiri en risc de desaparició, i també perquè reinhumem un cos identificat. Avui, fem realitat a petita escala els principis que ens regeixen: veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició.”
Narcís Mediavilla Cardó va néixer el 1906 a Barcelona. Era fill d’Àngel i Rosa i residia a l’Hospitalet de Llobregat. Durant la guerra civil, va formar part de l’exèrcit republicà, adscrit al batalló 594 de la 149 Brigada Mixta, i va desaparèixer l’agost del 1938; les darreres notícies el situaven a Sant Guim de Freixenet. El 2009 el seu net en va sol·licitar la recerca a la Generalitat i Narcís Mediavilla va ser inscrit al cens de persones desaparegudes.