Política

Siguin 4 traspassos, siguin 9...

El desplegament de l'Estatut

El front de país constituït entre el tripartit i CiU avança amb pas ferm cap a la data del 9 d'agost, amb unitat contra l'adversitat per l'incompliment de la legalitat per part de l'executiu espanyol i havent trontollat una mica també en els últims dies. Però en el que no hi ha acord és en el nombre de competències traspassades en aquests dos primers anys de vigència de l'Estatut. A primera vista, sobretot tenint en compte la misèria de moviments que s'han produït en les comissions bilaterals que s'han celebrat en aquests dos anys, hauria de ser fàcil determinar tant per part del govern català com per part de Convergència i Unió quantes cosetes han caigut del cantó català. Però no és així.

Tripartit i CiU, en els documents que utilitzen per fer el seguiment dels traspassos, als quals ha tingut accés l'AVUI, només es posen d'acord en quatre qüestions que consideren del tot traspassades: les funcions i serveis relatius a l'assignació de l'ISBN (International Standard Book Number) i de l'ISSN (International Standard Serial Number), l'homologació i convalidació de títols estrangers en ensenyaments no universitaris, les notaries i registres i la seguretat privada.

Cinc contra un
A tall d'exemple, doncs, en l'última reunió de la Comissió Mixta de Transferències mentre el govern de la Generalitat anunciava l'acord sobre cinc traspassos menors, CiU només en reconeixia un de complet, l'homologació i convalidació de títols estrangers no universitaris.

L'executiu català també compta en el seu llistat la declaració d'utilitat pública de les associacions i l'aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions, les funcions i serveis de l'Hospital Clínic, l'ordenació i gestió del litoral -desdoblades en autoritzacions i instal·lacions marítimes i concessions- i les comunicacions electròniques. Aquests últims traspassos, segons CiU, estan incomplets: a les associacions i fundacions, per exemple, se'ls continua demanant un informe vinculant que ha d'emetre el ministeri d'Economia i Hisenda.

En qualsevol cas, siguin 4 o siguin 9 les competències traspassades en aquests dos anys els resultats de les negociacions queden lluny d'aquella primera llista de 40 traspassos que va elaborar la conselleria de Relacions Institucionals de Joan Saura el març del 2007.

Des de CiU, no obstant, es retreu al govern català que no hagi compensat la lentitud espanyola amb mesures que podien ser unilaterals, com el desenvolupament dels drets històrics, la creació del consell de garanties estatutàries, la creació d'una conselleria d'Afers Exteriors o la redacció d'una nova llei de política lingüística.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY