Política

De boicot, ni parlar-ne

Governs i organismes esportius es mostren contraris a boicotejar la pròxima fita olímpica per la repressió xinesa al Tibet

La sagnant repressió de l’exèrcit xinès al Tibet ha superat l’àmbit polític. El conflicte ha esquitxat els Jocs Olímpics de Pequín fins al punt que han sigut moltes les veus il·lustres que han demanat un boicot internacional a l’esdeveniment. La crida, però, no ha tingut gaire acceptació, almenys pel que fa als principals governs mundials i organismes esportius.

Associacions pro drets humans i personalitats com Steven Spielberg, que va renunciar a dirigir la cerimònia d’obertura, els actors Richard Gere, defensor de la causa tibetana, Mia Farrow, o el filòfof Bernard-Henri Lévy, entre d’altres, han demanat el boicot olímpic. Ahir mateix, el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Jacques Rogge, es va mostrar “molt preocupat” per aquesta possibilitat, alhora que va avisar que els perjudicats “serien únicament els esportistes”.

Rogge, de tota manera, tindrà motius per tranquil·litzar-se davant l’allau de reaccions oficials descartant boicotejar els Jocs. Per començar, la dels presidents dels Comitès Olímpics Europeus, que per boca dels seu president, Patrick Hickey, descarten torpedinar Pequín 2008 perquè “l’esport no es pot barrejar amb la política”. Togay Bayatli, vicepresident d’aquest organisme, reclama que siguin “les Nacions Unides les que solucionin les qüestions polítiques”.

Els ministres d’Esports de la Unió Europea, reunits a Eslovènia, van fer una declaració final refusant la idea d’un boicot. El ministre eslovè d’Esports, Milan Zver, que com amfitrió va presidir la trobada, es va mostrar “en contra d’un boicot als Jocs de la Xina. Les pressions polítiques a través dels esports no funcionen”.

La Comissió Europea (CE) considera que el boicot “no és la forma més adient per promoure la defensa dels drets humans a la Xina”, segons va dir ahir la portaveu de relacions exteriors, Christiane Hohmann. La cancellera alemanya, Angela Merkel, afirma que una mesura així “només perjudicaria els esportistes”, mentre que el secretari d’Estat francès d’Esports, Bernard Laporte, va avisar que boicotejar “no serveix de res. Dir que no fer els Jocs servirà per obrir la Xina, restablir els drets humans i solucionar tots els problemes és una utopia, un somni”.

Rússia, al seu torn, considera “inadmissibles” els intents de polititzar els Jocs i el Comitè Olímpic Suís insta el COI a fer una declaració oficial urgent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

L’ANC, en contra del suport a Illa

barcelona
judicial

La fiscalia demana al Suprem que amnistiï Torrent i tres membres més de la Mesa del Parlament

barcelona
Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA