Política

La Xina dispersa amb gasos lacrimògens monjos tibetans a Lhasa

La policia xinesa ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar els prop de 600 monjos concentrats a Lhasa, durant el segon dia de protesta, per exigir la llibertat del Tibet.

Segons informa Radio Free Asia (RFA), dilluns la policia va detenir 50 monjos arribats a la capital de Tibet des d'un monestir pròxim. Les manifestacions van començar el dia 10, que coincidia amb el 49è aniversari de l'aixecament tibetà fallit contra el govern comunista xinès, que va ocupar el Tibet entre el 1949 i el 1951.

D'acord amb la web de RFA, l'accés a la qual està bloquejat a la Xina, alguns dels manifestants van començar a cantar proclames dimarts com ara "Llibertat per al nostre poble" i "Volem un Tibet independent".
Els monjos van començar exigint l'alliberament dels lames empresonats l'octubre passat, quan celebraven la concessió de la medalla del Congrés nord-americà al seu líder espiritual, el Dalai-lama. "La policia anava armada amb porres elèctriques. Altres forces de seguretat de paisà portaven armes de foc", ha declarat una font anònima.

A Pequín, el president de la regió autònoma del Tibet, Qiangba Puncog, ha reconegut que s'havia produït una "concentració" de més de 300 monjos, tot i que, segons ha afirmat, després d'entrar a la ciutat en grups, van ser "persuadits per anar-se'n en pau". "No s'ha produït cap aldarull contra l'estabilitat social", ha assegurat Qiangba Puncog.

Els fets es produeixen coincidint amb la pressió a què la comunitat internacional està sotmetent la Xina perquè avanci en el reconeixement dels drets humans al territori.

Per altra banda, els activistes pro drets humans acaben de rebre un cop important, després de publicar-se el nou informe anual dels Estats Units sobre la situació dels drets humans al món, en què la Xina, un país habitual en el llistat dels principals infractors, no apareix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.