Política

País Basc

Les urnes decideixen avui la força hegemònica dins el sobiranisme basc

Prop d’1,8 milions de ciutadans estan cridats avui a les urnes en les eleccions més disputades de les últimes dècades al País Basc, en què el PNB –en el poder des del 1980 excepte en una legislatura (2009-2012)– veu amenaçada la seva tradicional hegemonia en favor d’EH Bildu. L’esquerra abertzale, aplegada al voltant d’un candidat jove i fins ara poc conegut, l’enginyer Pello Otxandiano, té l’oportunitat de convertir-se per primera vegada en la força més votada al Parlament de Vitòria.

El frec a frec entre les dues llistes nacionalistes basques –les enquestes oscil·len entre l’empat i un triomf d’EH Bildu en escons però no en vots– s’ha mantingut al llarg de la campanya. Durant la primera setmana, els actes polítics van quedar eclipsats per les celebracions massives de la victòria de l’Athletic de Bilbao en la final de la copa del rei de futbol i, també, per la mort de José Antonio Ardanza, el lehendakari més longeu de la història (1985-99).

La campanya, però, va agafar velocitat de creuer en la setmana decisiva i va acabar divendres marcada per dos incidents: l’atac al candidat del PNB, Imanol Pradales, quan acabava de participar en un míting a la capital biscaïna i es dirigia a un debat a la televisió pública basca –li van ruixar els ulls amb un esprai de gas pebre–, i, sobretot, la polèmica generada al voltant d’una entrevista a Otxandiano a la cadena Ser en què el candidat d’EH Bildu va evitar referir-se a ETA com una organització “terrorista”. L’evasiva –sobre la qual es va disculpar més tard amb les víctimes– va ser aprofitada pel PP per fustigar Pedro Sánchez i les seves aliances a Madrid, i per la resta de partits per escalfar la recta final de la campanya i frenar l’ascens que els sondejos anuncien per a l’esquerra abertzale.

El desgast del PNB

Amb tot, una hipotètica victòria de la formació d’Arnaldo Otegi podria quedar sense efecte si el PNB i els socialistes (PSE) –a qui les enquestes atorguen la clau de la governabilitat– tornen a sumar i reediten el seu pacte de govern. El PSE, per boca del seu candidat, Eneko Andueza, ha deixat clara la intenció de repetir amb el PNB, una opció que defensen també els jeltzales, però encara s’han de veure els resultats electorals i si entre tots dos aconsegueixen la majoria absoluta per governar. En cas contrari, s’obririen nous escenaris.

Les eleccions serviran també per mesurar el grau de desgast del PNB, que afronta dures crítiques per la seva gestió dels serveis públics, especialment la sanitat i l’habitatge. La imatge de declivi del partit que ha governat històricament Euskadi contrasta amb l’empenta que mostra EH Bildu, una coalició que ha basat la seva campanya en la regeneració política i la defensa de la seva agenda social, i que compta recollir bona part del vot del jovent i de l’esquerra federal.

La competència entre les dues formacions nacionalistes es trasllada també al Congrés dels Diputats, on totes dues sostenen el govern de Pedro Sánchez.

Les eleccions basques se celebren avui, a mig camí de les gallegues del 18 de febrer i les catalanes del 12 de maig, i a set setmanes de les europees, que tindran lloc el pròxim 9 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona