Política

Montilla explica a Sardenya que negocia el finançament de tu a tu amb Madrid i amb el suport de CiU

El president de la Generalitat, José Montilla, ha recordat avui que “l’Estatut estableix clarament que Catalunya ha de disposar de més recursos, tant per exercir les seves competències, com per dur a terme les inversions necessàries, durant molts anys incomprensiblement escatimades”. Ha fet aquestes afirmacions en una taula rodona sobre els estatuts d’autonomia a l’Europa de les Regions, que ha tingut lloc a Sardenya amb motiu de la celebració del 60è aniversari de la seva autonomia.

Montilla ha assenyalat al seu auditori que amb l’actual sistema de finançament de l'Estat espanyol s'ha produït "una certa perversió", perquè Catalunya fa una aportació de recursos superior a la mitjana i acaba rebent, de tornada, una xifra inferior a la mitjana. Una situació que ha qualificat "d'indefensable".

Segons un comunicat difós pel departament de Presidència, Montilla ha explicat als sards que el govern català està negociant un nou model de finançament amb el govern espanyol amb el suport del principal partit de l’oposició. I ha assegurat que la negociació ha de ser bilateral, de govern a govern. "Tot i que sempre hem dit que Catalunya mai no s’oposaria a una extensió del model a les comunitats que així ho volguessin”, ha afegit.

També ha recordat que la reforma estatutària s’ha fet “dins d’un context de gran complexitat”, en el qual “l’Estatut ha estat sotmès a tensions múltiples i contradictòries". "Va ser un procés intens, no exempt de controvèrsia política, on els extrems van tensar la corda en benefici propi i enmig d’un corrent d’involució autonòmica estimulat per la dreta conservadora espanyola”.

El cap de l’executiu ha reconegut també que encara hi ha incerteses sobre el futur de l’autogovern de Catalunya, i n'ha culpat el PP, sense esmentar-lo obertament. En aquest sentit, ha afirmat que “les mateixes forces que van instigar la campanya contra el procés de reforma, han impugnat l’Estatut davant el Tribunal Constitucional. Cosa que no han fet en el cas d’altres estatuts, amb preceptes similars”.

El president s’ha mostrat convençut de la constitucionalitat de l’Estatut de Catalunya i ha defensat "la necessitat d’Espanya d’evolucionar cap a un model més descentralitzat, més equilibradament solidari, més respectuós de cadascuna de les parts que conformen l’Estat complex que hem esdevingut”.

Pel que fa a Europa, Montilla s'ha mostrat partidari de la via federal per gestionar la Unió Europea i ha proposat dotar Europa d’un model polític i legal que integri les regions. També ha aprofitat l'ocasió per reclamar el reconeixement del català per part de les institucions comunitàries. "L'ús d'una llengua, la catalana, clarament europea, és per a nosaltres un objectiu irrenunciable”, ha anunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.