Política

oceà índic

El Regne Unit retorna les illes Txagos a Maurici després de segles de colonització

L’acord per tornar l’última colònia africana es produeix després de rondes de negociacions i pressió internacional

El Regne Unit ha acordat tornar les illes Txagos a Maurici després de segles de colonització i de durs litigis sobre l’última colònia africana de la Gran Bretanya. L’històric moviment ha estat anunciat aquest dijous al matí en una declaració conjunta dels primers ministres britànic, Keir Starmer, i de Maurici, Pavind Jugnauth.

El Regne Unit va mantenir el control de l’arxipèlag, sota el nom de Territori Britànic de l’Oceà Índic, quan Maurici es va independitzar el 1968 i, a més, en va expulsar els nadius, un fet que va ser qualificat de crim contra la humanitat.

Durant dècades, la petita Maurici va lluitar per guanyar suports internacionals en la seva causa per recuperar les illes Txagos, de gran importància estratègica a l’oceà Índic. L’acord, segons explica el diari britànic The Guardian, és la culminació de les negociacions obertes el 2022 pel Regne Unit i Maurici després que la reclamació del país africà situat a l’oceà índic sud-occidental fos reconeguda per instàncies internacionals, com ara el Tribunal Internacional de Justícia, l’Assemblea General de l’ONU i el Tribunal Internacional del Dret del Mar el 2019 i el 2021. En les seves resolucions es va determinar que el Regne Unit havia separat il·legalment les illes Txagos de Maurici abans d’atorgar-li la independència el 1968. Inicialment, Londres va desafiar les resolucions de l’ONU i les sentències judicials que exigien el retorn de les illes a Maurici sota l’argument que la resolució del Tribunal Internacional de Justícia només era una “opinió consultiva”. Finalment, el govern britànic ha acordat tornar el llunyà arxipèlag. L’acord inclou que l’atol de Diego Garcia conservi les bases militars dels Estats Units i del Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia