Guerra a Gaza
Preparatius per rebre els ostatges mentre es torna a votar l’alto el foc
Israelians i palestins compten les hores per l’entrada en vigor de l’esperat alto el foc a la Franja de Gaza. Les dues parts han anunciat ja, amb noms i cognoms, el llistat d’ostatges que intercanviaran tan bon punt s’aturin les hostilitats. Els líders de les principals potències mundials donen per fet l’acord i les agències de cooperació internacionals tenen a punt la logística per dur ajuda a la zona afectada, per bé que l’acord encara està pendent de ser aprovat pel govern de Benjamin Netanyahu.
El seu executiu fa unes hores que està reunit per aprovar la treva amb Hamàs i rebaixar la tensió d’un conflicte que des de l’octubre del 2023 ha deixat almenys 46.876 palestins morts i més de 110.000 ferits a Gaza.
Si no hi ha cap sorpresa d’última hora, la treva a la Franja de Gaza entrarà en vigor diumenge al migdia i els primers ostatges tornaran a casa el mateix dia. L’acord ja ha estat parcialment ratificat per les autoritats israelianes. Al matí, el Gabinet de Seguretat israelià, un òrgan reduït que agrupa alguns ministres i alts comandaments militars, ha recomanat que el govern aprovi el marc proposat “després d’avaluar tots els aspectes diplomàtics, de seguretat i humanitaris”.
Ara l’executiu de Netanyahu debat l’aprovació definitva en una reunió que es preveia llarga i tensa, com així ha estat.
El sector ultranacionalista del govern de coalició, amb el ministre de Seguretat d’Israel, Itamar Ben Gvir, al capdavant, era reticent a signar l’acord i tan bon punt es va fer pública l’aprovació del gabinet va reiterar l’amenaça de sortir del govern en cas que s’aturés la guerra.
Pendent de la doble ratificació, el territori en conflicte es prepara per a una desescalada cap a una certa normalitat. D’una banda, joves palestins descrivien a la CNN que viuen les hores prèvies a l’arribada de l’alto el foc a Gaza amb una barreja d’esperança, alleujament i terror. “No em puc creure que la sang i els bombardejos acabin”, deia una dona de vint anys, desplaçada com el 90% de la població palestina. D’altres, però, patien per si arribarien a veure la pau, tement que Israel endurirà els bombardejos fins poc abans de diumenge al migdia. Almenys 116 persones, incloent-hi 30 nens, han estat assassinades per aquests atacs des que es va anunciar l’acord.
A l’altra banda, l’hospital més important de Tel Aviv, el Centre Mèdic Sourasky, anunciava que ha preparat uns espais especials per rebre els primers ostatges que s’alliberaran de Gaza. Espelmes, llençols de color rosa i blau i jocs de pijames plegats per a adults i nens són a punt per oferir als retornats una sensació de familiaritat i comoditat, després de 15 mesos de captivitat a la Franja.