Guerra a Europa
La UE prorroga les sancions a Rússia almenys mig any més
La mesura supera un nou veto d’Hongria, que demanava a la CE garanties del seu subministrament energètic
La Unió Europea (UE) ha acordat aquest dilluns per prorrogar durant almenys sis mesos més les sancions a Rússia per la invasió d’Ucraïna, ha anunciat l’alta representant per a la política exterior comunitària, Kaja Kallas. “Això continuarà privant Moscou d’ingressos per finançar la seva guerra. Rússia ha de pagar pels danys que està provocant”, ha afegit.
Europe delivers: EU Foreign Ministers just agreed to extend again the sanctions on Russia.
— Kaja Kallas (@kajakallas) January 27, 2025
This will continue to deprive Moscow of revenues to finance its war.
Russia needs to pay for the damage they are causing.
Els ministres d’Exteriors de la UE han acordat la renovació de les sancions a Rússia després de superar un nou bloqueig del primer ministre hongarès, Viktor Orbán. La unanimitat dels vint-i-set era un pas necessari per mantenir les mesures restrictives que, en cas contrari, haurien decaigut el proper 31 de gener.
Les mesures restrictives inclouen la congelació d’actius russos en territori europeu i mesures tant contra personalitats i empreses, com d’àmbit sectorial. La UE utilitza els interessos d’aquests actius per finançar la defensa i la reconstrucció d’Ucraïna, com a part d’un acord del G7.
Les sancions de la UE es remunten a l’annexió de la península de Crimea per part de Rússia el 2014 i s’han anat renovant cada sis mesos i ampliant. La UE treballa actualment en el setzè paquet de sancions contra Moscou, que preveu tenir preparat a finals de febrer, coincidint amb el tercer aniversari de al invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Rússia.
Garanties per a Hongria
La política europea de sancions requereix la unanimitat dels vint-i-set socis i Hongria havia manifestat les seves reserves per preocupacions sobre la seva seguretat energètica. Orbán ha aixecat el veto d’Hongria després d’haver rebut les garanties que exigia a la Comissió Europea (CE) per assegurar el subministrament energètic. El país centreeuropeu rebia el petroli i gasde Rússia però ara Ucraïna ha tancat l’aixeta dels gasoducte que creuen el seu territori des de Rússia.
En aquest sentit, el document acordat pel Consell d’Exteriors de la UE subratlla que la integritat de la infraestructura energètica de tots els membres de la Unió és “un afer de seguretat europeu” i ha demanat a tots els països tercers que “respectin” aquest principi. La CE assenyala que està “disposada a prendre mesures” per protegir infraestructures com cables elèctrics, conductes de gas i petroli o altres instal·lacions.
En el cas concret d’Ucraïna, la Comissió indica que mantindrà converses amb Kíiv per “demanar garanties pel que fa al manteniment del flux de petroli a la Unió”. En la mateixa línia, afirma que està disposada a “continuar les discussions” amb el país sobre el subministrament a Europa a través del sistema de gasoductes ucraïnesos “en línia amb les obligacions internacionals d’Ucraïna”.
L’executiu europeu remarca que els vint-i-set estan “plenament compromesos amb el continu suport a Ucraïna i, en aquest context, ajudaran a reparar, connectar i estabilitzar” la seva infraestructura energètica. La CE ha reconeix el rol “crucial que han jugat Eslovàquia i Hongria en tot aquest procés l i obre la porta a incloure els dos països en diàleg amb Kíiv sobre el subministrament de gas.