Política

Puigcercós celebra l'acord que "reforça" Catalunya en la negociació amb l'Estat

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest dijous que l'acord entre govern i CiU pel finançament "ens ha de reforçar a l'hora de negociar amb Madrid, que prou difícil serà". Puigcercós ha assegurat que entre els partits del govern i CiU es marcarà "el llindar a l'hora de poder negociar millor". El líder republicà ha remarcat que des d'ERC "sempre s'ha impulsat que el primer partit de l'oposició hi sigui" i que hi ha resolució conjunta perquè els republicans van dir que, sense acord conjunt, no donarien suport a cap altre text.

Puigcercós ha celebrat l'acord amb CiU, tot i lamentar "algunes dinàmiques" que, segons ell, ho han "endarrerit". En tot cas, ha celebrat que "hi ha un acord de bases entre els quatre grups que ens ha de fer més forts per anar a Madrid".

El president republicà ha recordat que ERC "va dir que es plantaria si no hi havia un acord unitari". Un fet Puigcercós ha situat com a clau per a l'acord: "avui tenim una resolució perquè ERC va dir que si no hi havia proposta unitària no hi hauria una resolució". Puigcercós ha reconegut que aquest fet va provocar "cert malestar" amb els socis de govern i que els republicans ja van advertir a CiU que "tampoc seguirien cap aventura", és a dir, que el seguirien en el cas que busquessin "apujar el llistó".

Per Puigcercós, l'acord ha d'anar més enllà de govern i Parlament i "ha de servir també a sindicats, patronals, organitzacions socials i al món de la cultura, perquè aquesta vegada hem de fer una cosa diferent i ens convé que la posició catalana sigui ferma". Així, ha assegurat que el repte no és "el millor finançament", sinó un "finançament just, que és el que toca".

La xifra
Preguntat sobre si creu que Montilla i Mas han pactat una xifra, Puigcercós ha dit que "d'això com menys en parlem millor" i que "no deixa de ser ridícul que en un país s'hagin de trobar dues persones a veure què passa". "És lògic que, amb discreció, es vagin posant llindars, llistons", ha apuntat.

Sobre la resolució, Puigcercós ha remarcat que "ens remetem a l'Estatut", al qual "no se li han de fer dir coses que no diu". "El rendiment de la cistella d'impostos hi ha de ser, cal ser el màxim d'ambiciós, però l'Estatut també diu que el càlcul de les necessitats de despesa de Catalunya, el fons de suficiència, el marca l'Estatut, i ho haurem de negociar", ha assegurat. Puigcercós ha alertat que "si algú vol fer una interpretació esbiaixada d'això, ell sabrà".

En aquest sentit, ha assegurat que ERC "sempre treballarà perquè hi hagi el màxim, però l'Estatut diu el que diu". Puigcercós ha lamentat que "els mateixos que en el seu moment van acceptar la retallada", ara "vulguin anar més enllà de l'Estatut".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.