Política

Acord entre govern i CiU sobre finançament

El govern tripartit i CiU han tancat aquest dijous al matí l'acord sobre el nou model de finançament que ha de servir de base per aconseguir una proposta sòlida durant les negociacions amb el govern de Madrid. El Parlament de Catalunya votarà la resolució pactada aquest mateix dijous.

En una roda de premsa, el secretari general del departament d'Economia i Finances, Martí Carnicer, i Francesc Homs (CiU), han anunciat l'acord, que no inclou una xifra concreta per a l'any 2009, com demanava CiU. Homs, però, ha aclarit que una conversa privada entre Artur Mas i José Montilla va ser clau per arribar a l'acord. D'aquesta manera, s'ha deixat entreveure que, tal com defensava el líder de CiU aquest dimecres al Parlament, la xifra a què aspira "el front comú" català per negociar amb Madrid ha quedat fixada però no es farà pública.

Montilla desmenteix cap xifra
En una conversa informal amb els periodistes als passadissos del Parlament de Catalunya, José Montilla ha assegurat que en la conversa amb Artur Mas no es va parlar de cap xifra, tal com ha deixat entendre Francesc Homs.

La proposta de resolució en finançament inclou "el rendiment complet de tots els tributs estatals cedits", tal com reclamava la federació nacionalista, concepte que s'ha convertit en un dels principals esculls a l'hora d'arribar a l'acord.

La resolució sobre el nou finançament autonòmic acorda el rendiment "complet" el 2009 de tots els impostos estatals que l'Estatut cedeix a la Generalitat. Malgrat això, l'acord no concreta cap xifra sobre els ingressos addicionals que obtindrà la Generalitat l'any que ve.

Segons recull l'Estatut, el govern haurà de gestionar el 50% de l'IRPF, el 50% de l'IVA i el 58% dels impostos especials.

 Carnicer ha assegurat que la proposta de resolució "no predetermina cap resultat per al 2009 ni quins seran els guanys o els recursos" de què es disposarà. "No es parla de cap resultat concret ni es determina quant serà", ha afegit Carnicer durant la roda de premsa.

Per Homs, l'acord entre el tripartit i CiU detemina "les bases de cara a aconseguir la unitat real" que Mas va demanar durant el seu discurs d'aquest dimecres al Parlament.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.