Política

R.cat dóna "per fet" el referèndum intern a ERC sobre el finançament però la direcció no en vol ni sentir a parlar

Els dos corrents crítics d'ERC tornen a fer front comú davant la direcció nacional del partit davant el retard del nou finançament per a Catalunya, tot i que cada un a la seva manera. La dirigent de Reagrupament.cat Rut Carandell ha dit aquest dimarts que dóna "per fet" que la consulta es farà, "perquè hi ha un mandat claríssim recollit en la ponència estratègica" aprovada en l'últim congrés del partit. El text comprometia la formació a "potenciar i concretar el caràcter assembleari del seu funcionament", amb mesures com ara "la convocatòria de referèndums interns en les grans decisions de país".

"Nosaltres creiem que a priori no cal demanar res perquè esperem que la direcció de partit entendrà que ha de convocar la consulta. Només serà si veiem que no ho fan quan utilitzarem els mecanismes que ens done els estatuts", que els permetria exigir el referèndum si reunissin les signatures d'un 10% dels militants.

Aquesta és la resposta d'R.cat, liderat per l'exconseller Joan Carretero, a l'anunci de l'altre corrent crític, Esquerra Independentista (EI), liderat per Uriel Bertran. EI ha anunciat públicament aquest dimarts que reclamarà la convocatòria de la consulta perquè sigui la militància la que decideixi si ERC, com a membre del govern tripartit de la Generalitat, ha de donar suport a la proposta final del nou model de finançament.

Després que aquest matí fonts de la direcció nacional hagin esquivat la qüestió al·legant que no s'ha rebut cap petició de consulta, aquesta tarda EI ha enviat una carta al president del partit, Joan Puigcercós, perquè tingui constància formal de la pretensió dels crítics.

La carta, però, no ha canviat res. La direcció nacional es manté en el seu posicionament basat en dues idees: que el pes i la representativitat dels crítics és limitat i més aviat escàs –"el congrés el va guanyar qui el va guanyar, i el mateix va passar en els congressos regionals", apunta una font propera a Puigcercós– i que l'estratègia seguida fins ara per ERC davant la qüestió del finançament, "de fermesa i oposició a la proposta del govern espanyol", és l'encertada.

Les mateixes fonts reclamen als crítics que "sumin esforços", ja que el partit garanteix que "no s'acceptarà el sistema de finançament si és insuficient i si no respecta l'Estatut".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

Barcelona
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona
aliança atlàntica

El neerlandès Rutte serà el pròxim secretari general de l'OTAN

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona