Política

Solbes complaurà Andalusia ponderant l’edat escolar en el nou sistema de finançament

La primera proposta de nou finançament del juliol només va ser aplaudida per Andalusia i la segona que encara no està redactada té de nou la comunitat que presideix Manuel Chaves com a primer i entusiasta defensor. A més de primar la població com a criteri principal d’un sistema que ara es regeix per l’arcaic cens del 1999, el vicepresident econòmic Pedro Solbes s’ha compromès amb Chaves a ponderar també els habitants en edat escolar, un criteri que només beneficia Andalusia davant comunitats com Catalunya que reivindiquen el pes de la seva immigració o del front nord-oest, que invoca el cost més elevat dels serveis amb una població dispersa.

Satisfeta pel guió inicial esbossat per Solbes el mes de juliol, les dues banderes que enarbora Andalusia en la recta final de la negociació són no posar cap límit a la solidaritat i tenir en compte variables com el percentatge de joves en edat escolar. El primer punt és el que pot afectar més Catalunya.

Penúltim document
Segons fonts de la Junta d’Andalusia, la segona de les demandes ha estat recollida pel vicepresident, que l’inclourà en el segon document que ultima per presentar abans d’acabar l’any i que des del ministeri d’Economia volen que “si no és l’últim, almenys sigui el penúltim”.

Amb el nou trumfo sota el braç, el número dos del PSOE andalús, Luis Pizarro, es va declarar “conforme” ahir i fins i tot va confessar la seva satisfacció amb “la música i la lletra” que emana del guió del nou finançament autonòmic. “L’acord pot estar proper, però el nostre objectiu és que el nou sistema compti amb el suport de les 15 comunitats i sigui aprovat amb el màxim consens al Consell de Política Fiscal i Financera”, raona Pizarro.

El CPFF, però, es reuniria com a molt aviat la setmana que ve, perquè la convocatòria de l’òrgan que aplega les comunitats amb els ministeris d’Economia i d’Administracions Públiques necessita una antelació de 48 hores i ahir cap comunitat no tenia la notificació.

Des del ministeri, el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, ha intensificat els últims dies els contactes amb el vicepresident segon i conseller d’Economia andalús, José Antonio Griñán, per tancar serrells com el càlcul del deute històric pendent de cobrar. D’acord amb la disposició addicional segona de l’Estatut andalús, l’Estat ha d’abonar un deute heretat de l’etapa Aznar que està xifrat en 1.143 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.