Política

Puigcercós crida Montilla a plantar-se si la proposta de Zapatero no és satisfactòria

Al govern no li agrada encara la música que li arriba de la imminent proposta de l’executiu espanyol sobre finançament. Si es confirmen els pronòstics i els plantejaments de l’equip de José Luis Rodríguez Zapatero no compleixen les expectatives –el model que marca l’Estatut–, Catalunya s’ha de “plantar”. És la màxima de val més un no-acord que un mal acord que ha plantejat des de fa mesos el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, i així ho va manifestar dijous a la nit al programa l’Hora Q de TV3. Unes quantes hores abans, al Parlament, es va reunir amb José Montilla a petició del president de la Generalitat, que li va explicar en quin punt estan les negociacions amb Madrid.

Davant la possibilitat que Zapatero torni a incomplir els seus compromisos, Puigcercós va dibuixar un escenari “inèdit”: que totes les comunitats autònomes acceptin el que ofereixi el govern espanyol llevat de Catalunya. Si això arriba a passar, el líder republicà preveu un escenari de conflicte obert amb l’Estat i de resolució impossible de predir. “Si la proposta no és satisfactòria, no podrem fer el que hem fet sempre en aquest país, que és acceptar, perquè estem escanyats al govern”, va apuntar. De tot plegat en va parlar amb el president de la Generalitat dijous al migdia al Parlament, un cop acabat el ple.

Els dos dirigents van debatre durant una bona estona sobre finançament, analitzant els possibles escenaris que hi pot haver aviat. Puigcercós va traslladar-li que si l’1 de gener –l’endemà que es compleixi la tercera pròrroga de Zapatero– no hi ha un bon acord, caldrà fer algun gest i sortir al carrer. Els republicans no pensen en una manifestació, sinó més aviat en un gran acte de resposta, en què hi hagi representat el govern i la societat civil.

El PSC, Esquerra i ICV-EUiA han pactat que abans de donar una resposta a la proposta del govern espanyol tots els partits l’estudiaran i, de fet, la intenció de l’executiu és comunicar també a CiU l’estat actual de les negociacions.

Incidència al govern
El finançament escanya la Generalitat, però és també una amenaça per a l’estabilitat del govern. Malgrat que la direcció d’ERC és partidària d’esgotar la legislatura, el mateix Puigcercós va admetre a l’Hora Q que si algun dels tres socis es desmarca i no hi ha una estratègia de pressió conjunta “ens ho haurem de replantejar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.