Política

Israel declara l’alto el foc i Hamàs diu que no el respectarà

Franja de Gaza

Després de 22 dies d’una ofensiva que ha tingut mig món amb els ulls posats al Pròxim Orient, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, anunciava a última hora d’ahir la declaració d’alto el foc unilateral a Gaza a partir de mitjanit. Olmert precisava, però, que això no significa que l’exèrcit no respongui a partir d’ara els atacs dels islamistes de Hamàs. “Si els enemics ens ataquen, l’exèrcit israelià és ben lliure de respondre”, va avisar.

Pel que fa al moviment islamista que controla Gaza, ja havia alertat abans que Israel anunciés l’alto el foc que continuaria els combats mentre l’exèrcit israelià no se’n anés de la franja.

Però la presència militar israeliana no es replegarà en poques hores. Segons un responsable del ministeri de Defensa de l’Estat sionista, l’exèrcit continuarà a Gaza “uns quants dies, les forces terrestres continuaran a Gaza i es replegaran i es retiraran a poc a poc”.

Missió acomplerta
“Els nostres objectius, tal com estaven definits quan vam llançar l’operatiu, han estat del tot acomplerts”, va anunciar el primer ministre israelià després de reunir-se ahir amb el seu gabinet; també va acusar Hamàs d’haver pres “com a ostatge” la població civil de Gaza “sense tenir en consideració el seu patiment”.

Davant de la decisió israeliana i de la reacció de Hamàs de no voler deixar les armes, el cap dels islamistes a Beirut, Ossama Hamdane, va afirmar que per arribar a un acord s’hauria de “rediscutir tot a partir de zero”. Un portaveu del president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, explicava que l’alto el foc d’Israel hauria d’anar seguit d’un acord de pau formal i de la retirada completa de les tropes israelianes de la franja de Gaza.

La decisió de treva unilateral arriba després de l’acord signat per la secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, i la seva homòloga israeliana, Tzipi Livni, divendres a Washington, en el qual es comprometen a combatre conjuntament el contraban d’armes a la franja. En aquesta lluita ja s’hi han ofert com a col·laboradors Alemanya, França i el Regne Unit.

També ha estat decisiva la posició diplomàtica del Caire, que fa setmanes que intenta arribar a un acord bilateral d’alto el foc. Ahir, mentre una delegació de Hamàs era a la capital egípcia per continuar negociant amb els caps d’aquest país, les forces israelianes van atacar una escola de l’ONU, organització que hores abans, la matinada de divendres, havia aprovat una nova resolució en què s’exigia un alto el foc immediat a Gaza, i que va arribar hores després, tot i que des de només un dels bàndols en conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.