Política

La comunitat jueva demana a Montilla que moderi Saura

Franja de Gaza

La presència abans-d’ahir del número 2 d’Interior, Joan Boada, a una manifestació encapçalada pel lema Contra el genocidi a la franja de Gaza ha tornat a encendre la comunitat jueva catalana, que considera que la conselleria que dirigeix Joan Saura “es ratifica”. No entén com es pot assistir a una marxa en què “es cremen banderes d’un país amb qui hi ha relacions diplomàtiques”. En declaracions a l’AVUI, fonts de les comunitats i entitats jueves van acusar ahir el govern de criminalitzar l’Estat d’Israel participant en actes en què es parla de genocidi i de generar una confusió impròpia d’algú que té responsabilitats a l’executiu. Per això van instar el president de la Generalitat, José Montilla, a fer un gest per moderar aquestes actituds. “Montilla és el cap del govern. Hauria de veure que hi ha un conflicte molt important”, consideren.

Fa una setmana la presència del mateix conseller en una controvertida manifestació a Barcelona contra l’ofensiva militar israeliana va desfermar una polèmica que va arribar al seu clímax amb les declaracions de Saura després del consell de govern de dimarts, en què el titular d’Interior va qualificar la marxa de “manifestació antiterrorista”.

Paral·lelament, les relacions amb la comunitat jueva de Catalunya s’anaven deteriorant, ja que després de les vacances de Nadal la conselleria els va fer arribar que el programa d’actes amb motiu del dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, el 27 de gener, s’havia paralitzat a causa del conflicte a Gaza.
Sense acte de celebració al carrer, la comunitat jueva, indignada per la “confusió” i la “banalització” que implica barrejar l’Holocaust amb la crisi a Gaza, es va reunir la setmana passada amb Josep-Lluís Carod-Rovira, responsable dels afers religiosos, per sol·licitar empara i forçar una rectificació de Saura. Després d’oferir-los el reduït Pati Llimona –que van rebutjar irritats–, la conselleria ha optat finalment per cedir-los la plaça de Sant Jaume, una ubicació que la comunitat jueva accepta. Tot i així, han eliminat tots els actes propis que havien convocat i tampoc aniran a la celebració institucional que prepara la conselleria en senyal de protesta. “Hi ha d’haver responsabilitat. El govern ha de vetllar per la convivència”, manifesten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.