Política

Israel respon als coets de Hamàs amb un atac aeri sis hores després de la treva

La treva unilateral declarada per Israel ha durat poc més de sis hores. Extremistes palestins han llançat sis coets des de la franja de Gaza que han impactat prop de la ciutat israeliana de Sderot, segons un portaveu militar israelià de Tel Aviv. L'exèrcit israelià no ha tardat a respondre amb un nou atac aeri al nord de la franja. A més, s'ha produït diversos enfrontaments entre l'exèrcit israelià i membres de Hamàs. Com a conseqüència d'aquests enfrontaments ha mort un pagès palestí en una zona fronterera de la franja, la primera víctima civil des de l'anunci de la treva.

D'aquesta manera s'evidencia i es posa a prova la fragilitat de l'alto el foc declarat aquest dissabte a la nit pel primer ministre israelià, Ehud Olmert. , que ha reconegut aquest diumenge abans de la reunió habitual del seu govern que l'alto el foc és "fràgil" i que cal una mica de temps. També ha avisat que Israel recuperarà l'ofensiva si Hamàs no para els atacs.

I és que Olmert ja va anunciar aquest dissabte a la nit que l'alto el foc no significa que l’exèrcit israelià no pugui respondre els atacs dels islamistes de Hamàs. “Si els enemics ens ataquen, l’exèrcit israelià és ben lliure de respondre”, va avisar el primer ministre.  I, de fet, Hamàs ja va avisar ahir que mantindria els combats mentre l'enemic no es retiri de la franja.

Reunió Mubarak-Abbas
Tots aquests incidents passen mentre el president egipci, Hosni Mubarak,  i el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, s'han reunit a El Caire per discutir els mitjans necessaris per fer realitat l'alto el foc a la franja de Gaza i analitzar el pla dissenyat per Egipte per intentar torbar una sortida negociada de la crisi.

Després de la reunió, Abbas ha assegurat que l'alto el foc unilateral d'Israel és "insuficient", tot i que ha destacat que és "un fet important i necessari". El president de l'ANP ha exigit a Israel "una retirada total de Gaza, l'aixecament del bloqueig (imposat des del juny del 2007) i l'obertura dels passos fronterers a l'ajuda humanitària per al poble palestí".

Els morts augmenten
Els serveis d'emergència i rescat a la franja de Gaza han recuperat aquest diumenge el cadàver de 95 palestins entre la runa d'edificis bombardejats per l'exèrcit israelià. Amb aquestes noves 40 víctimes, s'eleven a 1.300 els morts palestins de l'ofensiva israeliana des del 27 de desembre, i a més de 5.300 els ferits.

Cimera internacional
La reunió es produeix poques hores abans que se celebri una cimera convocada per Mubarak a  la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh Sheik i en la qual hi participaran diversos líders àrabs i occidentals, entre els quals Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i José Luis Rodríguez Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Putin s’obre a revisar la doctrina nuclear per la pressió d’occident

Barcelona
política

Final de campanya a la cerca del vot útil i amb un ull al Parlament

barcelona
estat espanyol

Nova querella contra Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ONU inclou Israel entre els països que perjudiquen els nens als conflictes

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ocupa tot el corredor de Filadèlfia des de Kerem Shalom fins al mar

Barcelona
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat de la cerimònia del Dia D

barcelona
guerra a europa

Suïssa descarta un acord durant la conferència sobre Ucraïna, sense Rússia

barcelona