Política

Desacord per la porporcionalitat entre CiU i el PSC en la discussió sobre la llei electoral

Els dos partits grans coincideixen que cal una votació de doble urna, però discrepen en la tria de les circumscripcions i també s'encallen en el model per fer el segon reccompte. ERC els acusa de buscar el bipartidisme. ICV i C's es queden sols demanant la limitació de mandats

Mal pronòstic per a la llei electoral que, suposadament, ha de tirar endavant aquesta mateixa legislatura per poder-se aplicar en els comicis al Parlament de la tardor de 2010.

La ponència parlamentària que debat el projecte s'ha reunit aquest dijous per quarta vegada i el resultat ha estat gairebé una successió de desacords. L'únic coincidència és entre CiU i el PSC, i és parcial. Els dos partits grans estan d'acord que cal una votació amb dues urnes: una per triar representants territorials, que s'hauria de basar en circumscripcions més petites que les actuals, i una altra per completar el recompte.

A partir d'aquí, tot són discrepàncies: convergents i socialistes no s'entenen ni per fixar les circumscripcions. Els de la federació volen que hi hagi 51 districtes electorals per triar un diputat territorial, i serien un per comarca i deu més per cada un dels districtes de la ciutat de Barcelona. Els socialistes, en canvi, proposen un sistema més complex en què es combinarien les comarques, els districtes de Barcelona i alguns partits judicials, de manera que en sortirien 64 circumscripcions.

A més, la gran discrepància entre els dos grans ve per l'altra urna: pels convergents, s'hauria de basar en les vegueries i pels socialistes, hauria de ser una llista nacional, circumscripció única per a tot el Principat, un home un vot, sense cap tipus de ponderació territorial.

Enmig d'aquest foc creuat hi ha els partits petits, que acusen els dos grans de buscar el bipartidisme descarat, com han indicat fonts d'ERC. Els republicans, volen un sistema sense doble votació –ja que la primera urna només permet triar un diputat per territori i el joc sempre queda entre els dos grans– i basat en les vegueries, circumscripcions més petites que les actuals però "prou grans per no caure en desproporcionalitats excessives". ICV-EUiA també aposta per les vegueries. El PP es mostra obert a la doble urna, però no concreta la mida de les circumscripcions i, paral·lelament aposta per mantenir les llistes per províncies.

En un altre capítol, ICV i C's s'han quedat sols. Ha estat quan han proposat fixar una limitació de mandats. Només aquestes dues formacions ho han defensat, ja que les altres consideren que ja hi ha relleu de forma natural.

En la sessió d'aquest dimarts no s'ha esmentat la qüestió de les llistes obertes o desbloquejades, a les quals s'oposen frontalment els socialistes. 

Diversos membres de la ponència han admès que cada partit defensa el seu model i les seves conveniències electorals en la dicussió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.