Política

Castells destaca que l'acord compleix l'Estatut "molt satisfactòriament"

El conseller d'Economia ha subratllat el compromís del govern català que no acceptaria un mal acord

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, considera que l'acord pràcticament enllestit amb el govern central compleix “molt satisfactòriament” l'Estatut, tant pel resultat econòmic que se'n desprendrà com també perquè representa un canvi en el model de finançament amb una llarga vigència de futur. Castells ha comparegut davant la premsa acompanyat pels consellers d'Interior i Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i d'Innovació i Empresa, Josep Huguet, després de la reunió de la part catalana de la comissió mixta de valoracions Generalitat-Estat.

El conseller d'Economia ha subratllat el compromís del govern català que no acceptaria un mal acord. Per això s'ha felicitat que “ha costat molt, però ens n'hem sortit”. Per Castells, el valor de l'acord amb l'administració central és pel seu rendiment: “Les xifres no són comparables amb les obtingudes en altres moments”, compleix plenament l'Estatut -desqualificant les crítiques llançades pel president de CiU, Artur Mas-, però també perquè implica un canvi de model de finançament a nivell autonòmic. El conseller va especificar que el nou model “tindrà actualitzacions de variables puntuals cada any i la revisió de variables estructurals cada 5 anys, de forma que no caldrà discutir el model cada 5 anys, sinó ajustar les variables”.

Un dels objectius de les forces polítiques catalanes, que l'esforç fiscal que realitza el país en relació al conjunt de l'Estat espanyol quedi compensat, també queda garantit, segons Castells, perquè “hem aconseguit que, després de l'anivellament, Catalunya quedi més de 5 punts per sobre de la mitjana”. El conseller, que no ha volgut donar xifres concretes amb l'argument que primer ha d'informar el govern de la Generalitat i encara falta l'acord del Consell de Política Fiscal i Financera a nivell estatal –que s'ha de reunir dimecres–, ha subratllat que al govern català se senten “orgullosos de fins a quin punt hem estat al servei de l'Estatut” com a “garants i màxims defensors” del text, que han defensat “amb la màxima ambició”.

El conseller d'Innovació i Empresa, Josep Huguet, per la seva banda, considera que el govern català ha obtingut un bon acord perquè ha assolit els dos objectius proposats, la reducció d'un terç del dèficit fiscal que pateix Catalunya i l'obtenció d'un bon model de finançament que atorga a Catalunya la part proporcional al seu esforç fiscal. Per Huguet, l'acord representa a més un èxit en “dues batalles ideològiques” per la transparència de les xifres, després de la publicació de les balances fiscals, i el principi que qui més aporta no pot rebre menys que qui aporta menys.

Huguet ha remarcat que l'acceptació de l'acord per part d'ERC no pressuposa una aliança indefinida amb els seus socis de govern, però també que l'any de retard amb què ha arribat el nou model representa “un any de resistència” amb el suport de la societat civil, que ara diu que aquest és un bon acord, i també el trencament d'un model de negociació de toma el dinero y corre”, en al·lusió a CiU.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, per la seva banda, considera que l'obtenció del nou model de finançament inicia un nou cicle polític a Catalunya i demostra que l'estratègia seguida des del govern català ha estat la correcta, i demana a CiU que no es quedi fora d'un dels “acords fonamentals” amb el govern central. Saura es declara satisfet pel model obtingut, al qual augura “un llarg període de continuïtat”, a més de les xifres resultants, i critica que durant el procés de negociació “l'objectiu d'alguns ha estat trencar la cohesió del govern” català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.