reus/valls/tortosa
Pérez posa el seu futur a disposició del PSC local
El cap de llista a Reus té la “voluntat personal” d'abandonar la política, després de la derrota
Joan Sabaté també es planteja deixar l'Ajuntament de Tortosa, però ajorna la decisió uns dies
El cap de llista del PSC a Reus, Lluís Miquel Pérez, va confirmar ahir el que havia anunciat la nit electoral: la seva “voluntat personal” d'abandonar la política després de la derrota a les urnes (la primera que els socialistes viuen a Reus des del 1979). Pérez vol dedicar-se a la vida privada i familiar, després de dotze anys a l'alcaldia. Tot i així, va matisar que haurà de ser l'executiva local del partit, que avui mateix es reuneix, la que en decidirà el futur: “Al capdavall, jo sóc un servidor del partit i no puc passar per alt el que decideixi sobre la meva continuïtat”. “Estic a disposició del partit –si creu que puc ser d'utilitat per al funcionament del nou grup municipal que formarà el PSC–, ja sigui des de dins, ja sigui des de fora”, va sostenir.
D'altra banda, Pérez va indicar que el convergent Carles Pellicer encara no s'hi havia posat en contacte ahir per començar a parlar del nou govern municipal. L'alcalde en funcions es va posar ahir novament a disposició de Pellicer “per col·laborar perquè el traspàs de poders afecti tan poc com es pugui els serveis que reben els ciutadans de Reus”. El polític socialista va destacar que, davant la lògica inexperiència dels regidors convergents (i presumiblement també dels populars) que formaran el govern, cal evitar “que se'n vagi en orris l'enorme complex de gestió que caracteritza l'administració municipal de Reus”. Per això, va anunciar que el PSC farà una oposició constructiva, “des del primer dia”. Finalment, Pérez va descartar pràcticament un pacte de govern amb CiU: “Ja s'ha vist que un govern amb dos grans partits no funciona bé”.
Moviments a Tortosa
D'altra banda, el candidat del PSC de Tortosa, Joan Sabaté, també medita deixar l'Ajuntament. De fet, ahir ja es va reunir amb el comitè local per analitzar la derrota electoral de diumenge. El PSC ha sofert una sagnia de més de 2.050 vots, tot passant de set a tres regidors. Amb tot, Sabaté ha preferit no prendre decisions en calent, i finalment no va presentar la seua renúncia. Fonts del PSC van explicar que el candidat preferia posar totes les dades al damunt de la taula, escoltar totes les opinions, i mesurar sense precipitació cadascun dels moviments, per no perjudicar el partit. En qualsevol cas, és qüestió de dies o de poques setmanes, que Sabaté puga deixar el consistori per facilitar la renovació del PSC. De fet, la mateixa nit electoral ja va admetre la important derrota dels socialistes, al mateix temps que assumia les responsabilitats i el reconeixent que CiU havia aconseguit un resultat històric. “El PSC som un partit fort i de llarg recorregut, i hem viscut grans victòries; però ara hem tingut una derrota”, va afirmar Sabaté, abans d'advertir que “aquí no s'acaba el camí”. Així, va afirmar que obririen un procés de reflexió per enllestir el procés de renovació. “Continuarem treballant perquè hem rebut més de 2.000 vots de ciutadans i, a partir d'aquesta renovació, refarem l'alternativa des de l'oposició, perquè la democràcia és alternança”, va dir Sabaté, segons el qual cal “aprendre dels errors”.
Per l'alcaldable del PSC, “el conjunt de la societat tortosina té dret a esperar dels socialistes una bona tasca d'oposició”. “Prepararem l'alternativa i tornarem a concórrer a les eleccions del 2015, amb l'equip que siga”, va sentenciar. En principi, si Sabaté no arribés a prendre possessió de l'acta de regidor el proper 11 de juny, el grup socialista quedaria format per Núria Chertó, Antoni Sabaté i Eduard Ena, que és el número quatre de la llista del PSC a Tortosa.
Àgora Socialista demana la dimissió de Núria Segú
A.ESTALLOEl revés que ha rebut el PSC de Valls, liderat per Núria Segú,a les eleccions municipals tindrà conseqüències i, avui mateix, la lider socialista comunicarà a l'executiva local quin serà a partir d'ara el seu futur en la política municipal. Ni ahir ni abans d'ahir, la que ha estat primera tinent d'alcalde de Valls va estar en disposició de respondre als mitjans informatius, però la número 2, Rosa Ibarra, va aclarir que, després dels resultats, calia prendre's una jornada de reflexió, perquè “tot és encara molt recent”. “Hi ha molts municipis que han perdut regidors, i avui no estem en disposició de parlar de relleus”, hi va afegir Ibarra. Els que sí que han parlat són els integrants del corrent alternatiu Àgora Socialista, escombrat del panorama polític d'ençà que Núria Segú va oficialitzar el pacte amb els convergents ara fa més de tres anys. Segons ha pogut saber El Punt, l'exalcalde socialista de Valls Pau Nuet, el primer de l'era democràtica, va adreçar fa un mes una carta a la direcció del partit en què feia diverses consideracions sobre la candidatura del PSC a Valls i lamentava que “Segú hagués caigut en el parany de fer el pacte que li va proposar Dolors Batalla, aleshores alcaldessa de Valls”. Àgora Socialista ha redactat una carta en què demana la dimissió de Segú, i també la del primer secretari de la federació, Xavier Sabaté.