Ortega reclama que es limiti el dèficit fiscal amb l'Estat
Aprofitant el debat, CiU planteja que es fixin topalls a la solidaritat
Puig rebutja parlar ara del dret a decidir
En ple debat sobre la reforma de la Constitució per limitar el dèficit, el govern català va aprofitar ahir per llançar la idea de posar un topall al dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat. La vicepresidenta, Joana Ortega, que exerceix com a presidenta en funcions, va enviar al PP i el PSOE el missatge que, posats a limitar, podrien haver limitat també la solidaritat de Catalunya amb les autonomies més pobres.
Les declaracions d'Ortega, més per obrir el debat que com a reclam concret, s'emmarquen dins l'intent de CiU i del mateix Josep Antoni Duran i Lleida per situar el concert econòmic en el centre de l'agenda política abans de les eleccions del 20-N. La vicepresidenta, en una entrevista a COM Ràdio, demanava que aquesta qüestió es “posi sobre la taula” aprofitant que el PSOE i el PP han obert el meló de la reforma de la Constitució. “A Catalunya ja estem prenent mesures per posar límits a la despesa i, per tant, també cal un límit a la solidaritat” entre territoris de l'Estat. L'últim acord de finançament entre l'Estat i la Generalitat va fixar que Catalunya aporti un 23,1% de la renda al fons de solidaritat entre comunitats autònomes, i se'n queda un 5,6%.
El dret a decidir no toca
Una altra veu del govern català, la del conseller d'Interior, Felip Puig, va sortir per rebutjar que s'aprofiti la reforma de la Constitució per introduir-hi el dret a decidir, com va demanar ahir el diputat del PNB, Josu Erkoreka. “Crec que no hauríem de deixar-nos embolicar amb reformes constitucionals sinó que cada cop hauríem de tenir més clar que el dret a decidir no arribarà per una reforma legal ni una negociació a Madrid”, va defensar Puig a Catalunya Ràdio.
A més, el conseller d'Interior va retreure a l'Estat que sempre intenti limitar l'autogovern de Catalunya quan hi ha una crisi.
“Límit a l'espoli i la desigualtat”
El futur president d'ERC, Oriol Junqueras, es va unir ahir a les veus que proposen que es fixi un “límit a l'espoliació fiscal” dels Països Catalans aprofitant que la reforma de la Constitució fixarà un límit al deute de les administracions públiques de l'Estat. A més, hi va afegir que, si Zapatero vol semblar-se a Alemanya, també caldria posar un límit a les desigualtats socials en la distribució de la riquesa. L'eurodiputat va rebutjar que es fixi un sostre de dèficit públic a la carta magna perquè això, segons va expressar al seu bloc, reduiria les possibilitats de l'Estat –i de retruc, de la Generalitat– de fer polítiques econòmiques expansives en temps de crisi com l'actual.