Política

Puig parla dels aldarulls d'ahir com la pitjor violència urbana dels últims anys

Interior crearà un grup de treball interdisciplinar per fer front al “renovat tipus de violència urbana” i plantejar reformes judicials i policials

El conseller qualifica de delinqüents, grups radicals organitzats i criminals els impulsors dels actes vandàlics durant la vaga general

Assegura que per primer cop en 16 anys els Mossos van utilitzar gasos i pots de fum

Anuncia que hi ha hagut 74 detencions, quatre dels quals menors, arreu de Catalunya

El conseller de l'Interior, Felip Puig, ha assegurat aquest divendres que la “violència urbana” viscuda aquest dijous durant la vaga general a Barcelona ha estat la més virulenta dels últims anys. De fet, Puig, ha qualificat de delinqüents, criminals i de grups radicats organitzats, els impulsors dels actes vandàlics, que ha volgut separat de la manifestació i de la vaga general convocada pels sindicats.

Puig ha assegurat que s'ha tractat “d'un problema latent, que ja va tenir algun antecedent durant l'any passat” en les mobilitzacions del moviment del 15-M. De fet, ha anunciat que ara “més que mai” la violència urbana ha passat a ser una prioritat pel departament d'Interior. Ha parlat “d'extrema violència, de “fets criminals” i “delinqüents”. Una violència que “per primer cop en 16 anys” va obligar la policia a utilitzar gasos i pots de fum.

Per Puig, s'ha volgut situar Barcelona en “un escenari similar al grec”. “No són 300 o 400. Estem parlant de més”, ha assegurat, tot assenyalant que a part d'aquest nombre més “professional” de violents hi ha els que ell ha qualificat de “voluntaris de la festa” que s'afegeixen als aldarulls, moltes vegades des de la “innocència” o des del desconeixement o la inconsciència.

Per aquest motiu, ha anunciat que es crearà un grup de treball interdisciplinar per explorar plantejaments per, a més d'impulsar un canvi del Codi Penal, revisar el marc del sistema de seguretat “per fer front al renovat tipus de violència urbana”. I “més enllà de la revisió legal”, fer una revisió més interna per donar resposta a l'actuació policial, és a dir, dotar de més recursos i noves estratègies als cossos de seguretat. “Ens hem de preparar per ser més eficaços per respondre sense cap consideració als delinqüents que utilitzen moviments i manifestacions per situar-se al marge de la llei i delinquir”, ha afirmat.

A més, el conseller ha considerat que fa falta una revisió i anàlisi “més sociològica” i una reflexió dels diferents agents socials i polítics, sobre la violència que està aflorant. “No volem que Barcelona i Catalunya siguin escenari, teatre preferent, d'aquests grups que encara actuen amb una certa impunitat”, ha sentenciat.

Aquest dijous, la policia va fer 74 detencions, quatre de les quals són menors. D'aquestes, 54 van ser a Barcelona (els quatre menors inclosos) i la resta a l'àrea metropolitana, Tarragona, Mataró i les Terres de l'Ebre. Dels arrestats, hi ha 20 que tenen antecedents i vuit que són estrangers. A més, hi ha 15 més imputats.

Puig ha identificat diversos grups com a membres de la violència urbana: els neoanarquistes més radicals, violents antiglobalització, grups sindicats més radicals i minoritaris, sindicats més radicals i minoritaris, sectors radicals del món universitari. A més, ha volgut deixar clar que aquest tipus de violència urbana i grups de violents “s'emmascaren” dins de les mobilitzacions i manifestacions d'altres grups i moviments més grans, ja siguin el 15-M o els sindicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona
Alemanya

AfD prohibeix el seu líder a les europees participar en campanya

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona
política

Asens descarta ara que els comuns fixin línies vermelles a Illa amb el Hard Rock

barcelona
Política

Suport de l’independentisme a Molina, en llibertat després de declarar per Tsunami

barcelona
guerra a gaza

Israel crida a consultes els ambaixadors a Noruega i Irlanda

barcelona
Política

Melero assumeix “l’error” per l’arxivament del cas d’Artur Mas sobre el 9-N al TEDH

barcelona
LLORET DE MAR

Acorden ajornar el ple en què es reclamava apartar un regidor

LLORET DE MAR
guerra a gaza

Noruega, Irlanda i l’Estat espanyol reconeixeran l’estat palestí dimarts que ve

barcelona