Política

Ballesteros cedeix i farà junta de portaveus del cas Inipro

L'alcalde defensa la reunió convocada amb el personal de Serveis Socials sobre la investigació perquè ha estat una “petició” dels treballadors

Pressió de l'oposició per “falta de transparència” en algunes empreses municipals

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), va trencar ahir el silenci que havia mantingut en aquestes últimes setmanes amb relació a la investigació judicial del cas Inipro, que ha esquitxat la gestió del seu equip de govern el mandat passat a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). Ballesteros va anunciar que convocarà la setmana vinent la junta de portaveus que li han reclamat des de l'oposició en les darreres setmanes, malgrat que va reconèixer que hauria preferit esperar que el jutge decretés l'aixecament del sumari. “Donaré totes les explicacions, primer als grups polítics i després als mitjans de comunicació”, va avançar.

Fins ara, Ballesteros no havia parlat mai públicament del cas, i la posició del govern s'havia expressat exclusivament per boca de la seva portaveu, Begoña Floria. Tot i això, l'alcalde es va afegir a la posició oficial, que es limita a qualificar els fets investigats –la contractació d'Inipro entre els anys 2010 i 2013 en un procediment presumptament constitutiu de delictes de corrupció– de “mala praxi administrativa”. “Al final del procés es veurà clarament que només hi ha això”, va assenyalar.

Preguntes “capcioses”

L'alcalde sí que va ser més àcid a l'hora de respondre a la CUP, grup que va dur el cas Inipro a la fiscalia i que ahir va denunciar que el govern hagi convocat reunions amb els treballadors de l'IMSS sobre el cas aportant-hi un advocat. “S'ha fet perquè va ser la preocupació que em van fer arribar els treballadors”, va assegurar Ballesteros, que va confirmar que en aquesta “assemblea oberta”, que es farà dimarts que ve, hi participarà un advocat “voluntari”. Són “preguntes capcioses”, que denoten una “actitud de paranoia”, va carregar Ballesteros, i va assegurar que no té “ni idea” de si algun membre del seu govern està imputat. Dilluns passat la Guàrdia Civil va detenir l'exgerent de l'IMSS i hi ha com a mínim set imputats en la causa.

De la mateixa manera, va desmentir que la decisió sorpresa de ser candidat al Senat la prengués per barrar l'entrada a Alejandro Caballero, militant socialista que sí que està imputat en la causa. “Ho vaig fer per posar fi al ball de noms”, va assegurar.

Nova denúncia

Lluny de calmar l'oposició, però, C's, ERC i la CUP tenen la sospita que pràctiques com les denunciades a Inipro es reprodueixen en altres empreses municipals. Al cas de les contractacions presumptament irregulars en l'empresa municipal de transports –el gerent de la qual va dimitir dijous–, s'hi afegeix ara l'enuig dels tres grups per un procediment de contractació en l'empresa d'aparcaments que, denuncien, no s'ajusta als principis de transparència a què es va comprometre en l'últim ple. “Hi ha una imatge de xarxa clientelar, i topem amb els murs de la connivència política quan intentem posar-hi fi”, va denunciar la portaveu de la CUP, Laia Estrada.

Ikea manté el calendari, però “molt ajustat”

El ple de l'Ajuntament de Tarragona va donar ahir llum verd a l'aprovació definitiva del pla parcial del sector 10, el desenvolupament del qual ha de permetre l'arribada d'Ikea a la ciutat en uns terrenys situats al barri de Campclar, a tocar de l'autovia T-11 i del polígon comercial de les Gavarres. “Es manté el calendari, però amb uns terminis ara molt ajustats”, va reconèixer ahir l'alcalde de Tarragona. L'aprovació definitiva del pla parcial, de fet, arriba un mes més tard del que preveia aquest estiu el govern municipal, que aleshores calculava que les obres començarien a finals d'aquest any. Segons l'últim calendari fet públic, l'obertura d'Ikea s'havia de produir durant l'any 2016.

El tràmit d'ahir va tenir el suport de tots els grups excepte la CUP, que s'hi va oposar, i ICV, que es va abstenir a causa d'una esmena introduïda a última hora que va lamentar que no s'hagués discutit. “És un projecte més al servei d'Ikea que de les necessitats de la ciutat”, va denunciar la portaveu de la CUP. A més de permetre l'establiment de la multinacional sueca en la que seria la seva primera botiga a la demarcació tarragonina, el pla parcial també preveu el desenvolupament d'un barri sota la filosofia de smart city.

El compliment del calendari de desenvolupament del pla parcial, però, serà bàsic per garantir també la construcció de l'anella mediterrània dels Jocs del Mediterrani del 2017. “L'avinguda que separa els dos sectors és la principal via d'accés d'aquesta anella i és imprescindible que es desenvolupin paral·lelament”, va destacar Ballesteros. De manera paral·lela a la construcció de la botiga d'Ikea, el pla també preveu que es construeixin en una primera fase un 10% dels habitatges protegits, fet que suposarà un total de 110 habitatges. Amb el pla ja aprovat definitivament, els següents tràmits seran l'aprovació del projecte de reparcel·lació i del projecte d'urbanització, que hauran d'estar enllestits abans d'iniciar les obres.

D'altra banda, el ple també va aprovar, amb el vot en contra de la CUP, la cessió dels terrenys on la Generalitat construirà el pavelló d'esports dels Jocs del 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia