Escorcoll a Serveis Socials pel cas Inipro de Tarragona
La Guàrdia Civil va cercar durant tot el dia documentació sobre els contractes entre l'Ajuntament i l'empresa, propera al PSC
El govern ja va reconèixer “errors administratius” en la tramitació
El conegut amb el nom de cas Inipro a Tarragona fa un pas endavant. La Guàrdia Civil va escorcollar ahir durant vuit hores la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), depenent de l'Ajuntament de Tarragona, a la recerca de la documentació referent a la contractació de l'empresa Iniciatives i Programes SL (Inipro) entre els anys 2010 i 2012. L'acció, que es va fer per sorpresa, la va ordenar el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona com a conseqüència de la denúncia que fa dos anys va presentar la CUP davant la fiscalia. La instrucció es troba sota secret de sumari, i de moment no ha transcendit el nom de cap imputat en un cas que podria esquitxar l'exregidora del PSC encarregada de Serveis Socials de Tarragona, Victòria Pelegrín (ara ja fora de l'Ajuntament), i l'exgerent Antonio Muñoz, que va dimitir el 2013 arran de la polèmica. L'escorcoll es va allargar fins a les set del vespre, moment en què els agents es van dirigir a les oficines municipals de la plaça Imperial Tàrraco, on té despatx l'exgerent de l'IMSS, ara com a membre de l'àrea de Salut. També va ser escorcollat l'arxiu municipal a la Tabacalera i tenia previst acabar a les dependències de Serveis Socials, a Campclar.
Endarreriment
Els agents de la Guàrdia Civil es van presentar a les onze del matí a la nova seu de l'IMSS en una operació marcada per la seva discreció (es van desplaçar amb cotxes sense distintiu i vestits de paisà). L'actual regidora de Serveis Socials, Ana Santos, es va personar de seguida a la seu, on va continuar durant tot l'escorcoll, juntament amb la gerent actual de l'institut i més personal de l'IMSS. Ni l'actual gerent ni Santos formaven part de l'òrgan durant els anys investigats pel jutjat per la contractació amb Inipro, en què el fiscal va veure indicis de delictes contra l'administració pública.
La presència dels agents es va allargar durant hores pels problemes per localitzar l'expedient. L'IMSS fa pocs dies que s'ha traslladat a la seva actual seu i els documents estaven encara empaquetats, fet que va provocar queixes de la Guàrdia Civil per manca de col·laboració del consistori.
La portaveu del govern, Begoña Floria (PSC), que va subratllar “la total voluntat de col·laboració amb la justícia”, va reconèixer que en la contractació d'Inipro es van produir “errors administratius” que es van solucionar amb un canvi de protocol a l'IMSS i el relleu tant a la gerència com al capdavant del seu servei d'assesoria jurídica.
La CUP, per la seva banda, va celebrar que la seva denúncia tiri endavant. El partit, que és acusació del cas, va ser l'únic que va denunciar els fets.
LA FRASE
Els contractes sota sospita
L'IMSS va contractar per primer cop els serveis d'Inipro l'any 2010 amb l'objectiu que aquests realitzessin tasques d'ajuda i d'integració als immigrants. Va ser escollida en un procediment negociat sense publicitat, ja que no superava els 60.000 euros que marca la llei. De les tres candidates, una es va retirar i la segona va resultar ser filial d'Inipro. Tot seguit, els anys 2011 i 2012 es va prorrogar el contracte sense que es fes concurs públic. En aquests dos anys,l'Ajuntament va pagar 137.000 euros a Inipro, empresa que es considera propera al PSC (el seu administrador és un militant i exdiputat del partit, i un dels contractats a Tarragona va ser un conegut militant socialista).
Un cop es va denunciar públicament el cas el 2013, l'Ajuntament va fer una auditoria que va desembocar en la dimissió del gerent. La regidora Pelegrín, per la seva banda, va ser apartada de l'àrea mesos després.