Política

De boicot, ni parlar-ne

Governs i organismes esportius es mostren contraris a boicotejar la pròxima fita olímpica per la repressió xinesa al Tibet

La sag­nant repressió de l’exèrcit xinès al Tibet ha superat l’àmbit polític. El con­flicte ha esquit­xat els Jocs Olímpics de Pequín fins al punt que han sigut mol­tes les veus il·lus­tres que han dema­nat un boi­cot inter­na­ci­o­nal a l’esde­ve­ni­ment. La crida, però, no ha tin­gut gaire accep­tació, almenys pel que fa als prin­ci­pals governs mun­di­als i orga­nis­mes espor­tius.

Asso­ci­a­ci­ons pro drets humans i per­so­na­li­tats com Ste­ven Spi­el­berg, que va renun­ciar a diri­gir la cerimònia d’ober­tura, els actors Ric­hard Gere, defen­sor de la causa tibe­tana, Mia Far­row, o el filòfof Ber­nard-Henri Lévy, entre d’altres, han dema­nat el boi­cot olímpic. Ahir mateix, el pre­si­dent del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI), Jac­ques Rogge, es va mos­trar “molt pre­o­cu­pat” per aquesta pos­si­bi­li­tat, alhora que va avi­sar que els per­ju­di­cats “serien única­ment els espor­tis­tes”.

Rogge, de tota manera, tindrà motius per tran­quil·lit­zar-se davant l’allau de reac­ci­ons ofi­ci­als des­car­tant boi­co­te­jar els Jocs. Per començar, la dels pre­si­dents dels Comitès Olímpics Euro­peus, que per boca dels seu pre­si­dent, Patrick Hickey, des­car­ten tor­pe­di­nar Pequín 2008 perquè “l’esport no es pot bar­re­jar amb la política”. Togay Bayatli, vice­pre­si­dent d’aquest orga­nisme, reclama que siguin “les Naci­ons Uni­des les que solu­ci­o­nin les qüesti­ons polítiques”.

Els minis­tres d’Esports de la Unió Euro­pea, reu­nits a Eslovènia, van fer una decla­ració final refu­sant la idea d’un boi­cot. El minis­tre eslovè d’Esports, Milan Zver, que com amfi­trió va pre­si­dir la tro­bada, es va mos­trar “en con­tra d’un boi­cot als Jocs de la Xina. Les pres­si­ons polítiques a través dels esports no fun­ci­o­nen”.

La Comissió Euro­pea (CE) con­si­dera que el boi­cot “no és la forma més adi­ent per pro­moure la defensa dels drets humans a la Xina”, segons va dir ahir la por­ta­veu de rela­ci­ons exte­ri­ors, Chris­ti­ane Hoh­mann. La can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, afirma que una mesura així “només per­ju­di­ca­ria els espor­tis­tes”, men­tre que el secre­tari d’Estat francès d’Esports, Ber­nard Laporte, va avi­sar que boi­co­te­jar “no ser­veix de res. Dir que no fer els Jocs ser­virà per obrir la Xina, res­ta­blir els drets humans i solu­ci­o­nar tots els pro­ble­mes és una uto­pia, un somni”.

Rússia, al seu torn, con­si­dera “inad­mis­si­bles” els intents de poli­tit­zar els Jocs i el Comitè Olímpic Suís insta el COI a fer una decla­ració ofi­cial urgent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.