El TC retallarà la cooficialitat del català i la negociació bilateral en finançament
Sentència del TC sobre l'Estatut
El Tribunal Constitucional (TC) està ultimant la sentència sobre l'Estatut, en què es preveu que imposarà fortes limitacions a alguns aspectes clau, com el finançament i la llengua.
Segons publica La Vanguardia, el TC ja ha enllestit el 80% dels articles recorreguts i ara només quedaria fer la votació. La sentència, segons el rotatiu, deixaria clar que Catalunya no pot fixar el seu finançament en una negociació exclusivament bilateral amb el govern espanyol, i que el model que s'estableixi en cada pacte hauria de garantir la solidaritat entre els territoris, amb l'objectiu de garantir la igualtat bàsica dels drets dels ciutadans, sigui quina sigui la seva comunitat d'origen o residència.
Així, la bilateralitat no quedaria exclosa com a mètode de diàleg, però sí emmarcada en un deure de negociació i acord globals, sotmès a l'aplicació de la llei orgànica de finançament de les comunitat autònomes (LOFCA). Per tant, deixaria clar que el model de Catalunya es manté lluny del sistema del País Basc i Navarra.
La sentència restringirà el concepte de cooficialitat lingüística prevista a l'Estatut amb l'objectiu d'assegurar el bilingüisme a Catalunya i davant la por d'un progressiu arraconament del castellà en la vida institucional i pública. Així, el debat que s'està duent a terme entre els magistrats es decanta per suprimir el deure de conèixer el català per als ciutadans de Catalunya.
Eliminant el deure de conèixer el català s'aconsegueix que els jutges no tinguin aquesta obligació a Catalunya.
El terme nació no es tocarà perquè forma part del preàmbul, tot i que s'especifica que aquells que insisteixin a mantenir-lo admetin que la sentència remarqui que només existeix una nació, l'espanyola.