Política

El poble contra Bauzá

El Parlament de les Illes debat avui les dues esmenes a la totalitat a la llei de la funció pública, que fulmina el català com a requisit

L'alcalde de Manacor, del sector crític, s'exposa a ser expulsat del PP

Les protestes contra la política lingüística del president balear se succeeixen des de fa setmanes arreu on va, també a Barcelona

Bauzá va ser reelegital PP el dia que un dels seus crítics, el batlle de Manacor, acollia l'Acampallengua

Els ànims estan ence­sos a les Illes Bale­ars, i no només pels efec­tes de la crisi econòmica. A pocs dies de com­plir el seu pri­mer any a la pre­sidència del govern, José Ramón Bauzá està tas­tant de prop les pro­tes­tes de la soci­e­tat civil con­tra les reta­lla­des en sani­tat o edu­cació però, sobre­tot, con­tra l'agressió lingüística que supo­sen bona part de les mesu­res dic­ta­des fins ara, i que avui mateix viuen un nou epi­sodi amb el debat, al Par­la­ment balear, de les dues esme­nes a la tota­li­tat a la llei que eli­mina el català com a requi­sit per acce­dir al fun­ci­o­na­riat, i el con­ver­teix en un mèrit més.

L'escri­das­sada que va rebre dime­cres pas­sat a la plaça de Sant Jaume de Bar­ce­lona d'un cen­te­nar de per­so­nes –sobre­tot joves bale­ars ins­tal·lats a Cata­lu­nya– va ser només l'última d'un reguit­zell de mobi­lit­za­ci­ons que han per­se­guit Bauzá sobre­tot a Mallorca durant l'últim mes. Ell no ha per­do­nat en les mesu­res “pel bilingüisme” que, és cert, duia al pro­grama elec­to­ral –indis­cu­ti­ble­ment hos­tils con­tra la llen­gua pròpia, com la mateixa llei de la funció pública, la segre­gació a l'escola o l'eli­mi­nació del català a les pel·lícules a IB3–, i ara bona part del poble no l'està per­do­nant a ell.

Després d'una pri­mera mani­fes­tació mul­ti­tu­dinària a Palma el 25 de març –que ja n'havia tin­gut una de prèvia a Bar­ce­lona dos dies abans–, el tret de sor­tida a l'última ràtzia de pro­tes­tes va ser el 8 de maig, quan va rebre una sonora xiu­lada al Par­la­ment balear després d'anun­ciar el tan­ca­ment de dos hos­pi­tals. A par­tir d'aquí, l'escena s'ha repe­tit arreu on ha anat, si bé ja amb la dis­cri­mi­nació de la llen­gua com a prin­ci­pal motiu. I de sor­ti­des, Bauzá n'ha fet unes quan­tes, la majo­ria coin­ci­dint amb la seva cam­pa­nya per repe­tir com a pre­si­dent del PP a les Illes.

Des del 15 de maig a Mana­cor, les con­vo­catòries espontànies a través del cor­reu electrònic, els mòbils i les xar­xes soci­als, que han reu­nit una mit­jana de 200 a 300 per­so­nes cada vegada, han estat una cons­tant, i s'han repe­tit, fins i tot dues el mateix dia, en indrets com Inca, sa Pobla, Cap­de­pera, Pollença, Santa Mar­ga­lida o fins i tot Eivissa. L'Estat fins i tot va haver d'enviar pun­tu­al­ment una sei­xan­tena d'agents anti­a­va­lots des del País Valencià per pro­te­gir el pre­si­dent, que en gene­ral ha inten­tat esqui­var les pro­tes­tes modi­fi­cant l'agenda a última hora, si bé no sem­pre se n'ha sor­tit. A Sóller, per exem­ple, no va inten­tar ni acce­dir-hi, i va fer la reunió que hi havia pre­vista al poble del cos­tat, Deià. Van ser en gene­ral mobi­lit­za­ci­ons pacífiques que no van pas­sar de crits i xiu­lets, si bé en una de les últi­mes, fa quinze dies a Bunyola, qua­tre joves van ser detin­guts per la Guàrdia Civil i van pas­sar la nit al calabós, per que­dar després en lli­ber­tat amb càrrecs. Alguns més van ser iden­ti­fi­cats, en el que orga­nit­za­ci­ons com les Joven­tuts d'ERC –alguns inte­grants de les quals ja havien estat detin­guts al gener en una mani­fes­tació con­tra la cas­te­lla­nit­zació dels pre­mis Ciu­tat de Palma– no s'han estat de qua­li­fi­car de “caça de brui­xes”, per dema­nar tot seguit la dimissió del dele­gat espa­nyol a les Illes, José María Rodríguez. “La de Bunyola va ser de les mani­fes­ta­ci­ons més pacífiques, i es va dete­nir gent sense motiu apa­rent”, es quei­xen fonts con­sul­ta­des de les JERC.

El PP, entre­tant, sosté tot el con­trari, és a dir, que han estat actes “vio­lents” orques­trats per “grups radi­cals, anti­de­mocràtics i delinqüents que recor­den temps de falta de lli­ber­tat”, en parau­les de la pre­si­denta del seu congrés, Mabel Cabrer. A Mana­cor, per exem­ple, afir­men que van agre­dir diver­sos poli­cies i un agent de segu­re­tat de Bauzá, a qui van llançar diver­sos objec­tes. Els popu­lars van inten­tar que el PSOE i el PSM s'adhe­ris­sin a la seva decla­ració de con­demna al Par­la­ment, però no ho van acon­se­guir, ja que els van pre­sen­tar un text alter­na­tiu rebut­jat per incon­cret, ja que no feia al·lusió als “rei­te­rats actes vio­lents” (entre els quals també l'ocu­pació d'un edi­fici de la con­se­lle­ria d'Edu­cació), de què també ha estat víctima el pre­si­dent de la cam­bra balear, Pere Rot­ger.

L'alcalde díscol de Mana­cor

En aquest con­text, també hi ha veus al PP que s'han opo­sat a Bauzá. Entre elles, qui més s'hi ha sig­ni­fi­cat és un dels fins ara vice­pre­si­dents a les Illes, l'alcalde de Mana­cor, i encara dipu­tat, Antoni Pas­tor. Tot i que, com a mili­tant, va anar a votar a la seu del par­tit, el dia del congrés del PP va pre­fe­rir apa­dri­nar al seu muni­cipi, amb un dis­curs de ben­vin­guda, la 12a edició de l'Acam­pa­llen­gua, una macro­tro­bada fes­tiva que s'orga­nitza cada any per rei­vin­di­car el català. “La data va ser pura coin­cidència”, asse­nya­len tant l'Ajun­ta­ment com l'orga­nit­zació, que coin­ci­dien a qua­li­fi­car d'“èxit” la con­vo­catòria. “Van acam­par-se unes 3.000 per­so­nes i unes 15.000 van par­ti­ci­par en els actes, i vam notar més entu­si­asme i impli­cació de la gent”, explica Antoni Oli­ver, de Joves de Mallorca per la Llen­gua, l'enti­tat orga­nit­za­dora, que aquests dies ha lliu­rat un mani­fest a Bauzá per dema­nar-li que rec­ti­fi­qui la política lingüística, si bé nega haver con­vo­cat les xiu­la­des.

Uns i altres, això sí, no es posen d'acord sobre qui va tenir la ini­ci­a­tiva de fer-ho jus­ta­ment a Mana­cor, i accep­ten que se li pot donar una inter­pre­tació política. Al cap i a la fi, Pas­tor podria tenir els dies comp­tats al PP: avui es voten al Par­la­ment les esme­nes a la tota­li­tat a la llei de la funció pública pre­sen­ta­des per la coa­lició que encapçala el PSC i el PSIB, i ell ja ha dit que no hi com­brega i ha dema­nat lli­ber­tat de vot al par­tit, que no li ha res­post. O sí: ja l'ha adver­tit que en cas d'indis­ci­plina li obrirà expe­di­ent i pot aca­bar expul­sant-lo. Amb la llen­gua no s'hi juga, però amb el PP tam­poc.

Reelegit al PP sense oposició
José Ramón Bauzá va ser reelegit president del PP balear el 2 de juny passat en un congrés molt plàcid, amb un 95% de vots dels gairebé 8.000 militants que es van pronunciar, tot just un 35% dels 22.200 que ho podien fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.