Successos

El quadern negre

Tura Soler

La coça mortal

Fa set anys de la mort per una coça de Niccolò Ciatti a Lloret de Mar; l’autor, condemnat aquí i a Itàlia, està evadit i el Suprem fa un any que ha de resoldre els recursos

Fa set anys de la mort del turista italià Nic­colò Ciatti, que va rebre una coça mor­tal en una dis­co­teca de Llo­ret de Mar. Un cas que, tot i que es va resol­dre imme­di­a­ta­ment iden­ti­fi­cant l’autor de la coça mor­tal, el txetxé Ras­soul Bis­soul­ta­nov, que ha estat con­dem­nat a 15 anys per l’Audiència de Girona (sentència rati­fi­cada pel TSJC) i a 23 anys per la justícia ita­li­ana, el cas és, ara per ara, un crim sense càstig. Falta la sentència del Tri­bu­nal Suprem, que fa un any que té sobre la taula els recur­sos pre­sen­tats per la defensa de Bis­soul­ta­nov, Car­les Mon­gui­lod, que manté que la coça mor­tal no va ser un acte d’assas­si­nat sinó un acte d’imprudència, i també el de Fran­cesc Co, repre­sen­tant de la família Ciatti, que no està d’acord que se li imposés la pena mínima per assas­si­nat. Però per sobre de tot, el cas és un crim sense càstig perquè Ras­soul Bis­soul­ta­nov està eva­dit i no se l’ha pogut loca­lit­zar a cap país del món tot i que se’l busca a través d’Inter­pol i que a Itàlia també han mobi­lit­zat la recerca social a través del pro­grama de tele­visió Chi l’ha visto?

Els fets es remun­ten al 12 d’agost del 2017 a la dis­co­teca St. Trop de Llo­ret de Mar. Bis­soul­ta­nov, txetxè refu­giat a França, va ser detin­gut i empre­so­nat, i el juny del 2021, quan fal­tava poc perquè es com­plis­sin els qua­tre anys de presó pre­ven­tiva, el seu lle­trat, Car­les Mon­gui­lod, va acon­se­guir que li dones­sin la lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal davant la impos­si­bi­li­tat mate­rial que el pogues­sin jut­jar abans que s’exhaurís el ter­mini. El novem­bre del 2021, l’Audiència de Girona tenia pro­gra­mat el judici amb jurat popu­lar con­tra Bis­soul­ta­nov, però va haver de sus­pen­dre el judici perquè en aquell moment l’acu­sat el tenien pres a Itàlia, país que es dis­pu­tava la potes­tat de jut­jar-lo, ja que la víctima era un ciu­tadà italià i la legis­lació ita­li­ana pre­veu que es jut­gin a Itàlia els crim con­tra ciu­ta­dans ita­li­ans per­pe­trats en altres països. Va ser rocam­bo­lesc com va anar a parar a la presó a Itàlia. Estant en lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal va dema­nar permís a l’Audiència de Girona per anar a França, país que l’aco­llia com a refu­giat, per reno­var la seva docu­men­tació, però va tras­pas­sar la fron­tera i va entrar a Ale­ma­nya, on va ser detin­gut perquè tenia una ordre euro­pea de detenció vigent i el van entre­gar a Itàlia, país que el recla­mava i que el va fer empre­so­nar. Els seus lle­trats van acon­se­guir, però, que se l’alli­berés a Itàlia, tot i que hi va con­ti­nuar el procés judi­cial. Ras­soul Bis­soul­ta­nov va fugir d’Itàlia, país on s’arris­cava a la pena de cadena perpètua, i es va anar a entre­gar a l’Audiència de Girona, perquè, va dir, con­fi­ava que aquí tin­dria un judici just. El van jut­jar i el van con­dem­nar a 15 anys de presó, i el dia que se cele­brava la vista per deci­dir si l’empre­so­na­ven encara que la sentència no fos ferma, no va aparèixer. Era el 12 de juliol del 2022 i des de lla­vors està des­a­pa­re­gut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.