Moren dos alpinistes atrapats per una allau de neu quan feien escalada a la Vall de Boí

Dos alpinistes van morir ahir mentre feien escalada a la via Aranya Griposa, a la cara est del Comoloformo, al terme municipal de la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Passaven de la una del migdia quan els va sorprendre una allau que va caure de la part superior de la muntanya i els va arrossegar uns 300 metres. Les dues víctimes són Sebastià Colomé, de 54 anys i veí d'Amposta, i una dona de 34 anys de nacionalitat anglesa i veïna de Benasc (Ribagorça).

Els primers que van intentar auxiliar les víctimes van ser un grup de bombers del grup de rescat i actuacions especials (GRAE) que també estaven fent la mateixa ascensió en aquell moment. Entre aquests bombers n'hi havia de Cerdanyola del Vallès, la Seu d'Urgell i Olot. Ells eren uns 200 metres més amunt que les víctimes i l'allau els va passar per damunt però sense arrossegar-los. Només un bomber va resultar ferit lleument, amb una petita lesió muscular que ni tan sols va necessitar hospitalització.

Segons va relatar a l'agència ACN Francesc Farré, bomber del GRAE de Cerdanyola, la neu de la part superior de la muntanya que escalaven es va trencar i es va precipitar per la canal per on ascendien les víctimes. La canal estava molt carregada de neu humida, i per tant molt pesada, fet que va provocar que la força de l'allau hagués estat molt elevada.

Fonts dels Serveis d'Emergències de la Generalitat van explicar a El Punt que ahir no era, inicialment, dia de risc d'allaus: estava en un nivell 2, quan el màxim és de 5. Quan el nivell és 4 o 5, es desaconsella qualsevol activitat en els punts de muntanya afectats.

A les 19.50 d'ahir Protecció Civil va activar el nivell 4, de risc d'allaus forts, a l'Aran i la franja nord del Pallars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.