Successos

JUDICIAL

No estava fugit, era mort

Un home absolt d’assassinat i condemnat per imprudència per un crim a Figueres va desaparèixer el 2017 i se’l va considerar en rebel·lia

El 2021 l’ADN va demostrar que era un cos momificat trobat penjat a Vilademuls l’any abans

Un cas més de desconnexió entre la realitat i la realitat judicial. Richard Germán García, un condemnat a quatre anys i mig de presó per homicidi imprudent per haver degollat un home a la sortida d’una discoteca de Figueres ha estat declarat rebel des del 7 de juliol del 2017, quan havia de tornar a la presó i no ho va fer, fins al mes passat, quan l’Audiència de Girona va declarar extingida l’execució de la pena, per haver transcorregut cinc anys des del trencament de la condemna. Però Germán no s’havia evadit. El 24 de juliol del 2020 uns operaris que netejaven van trobar un cadàver momificat penjat d’un arbre a Vilafreser, no gaire lluny d’on consta que se’l va veure per darrera vegada el 22 de juliol del 2017, dins del cotxe, que va deixar abandonat, prop del peatge de l’AP-7 de Vilademuls. El febrer del 2021 l’ADN va confirmar que l’home penjat era Germán García, però ni el fiscal del cas, Enrique Barata, ni el jutjat que executava la seva sentència el consideraven mort. Era rebel. No tenien constància de les diligències sobre la seva mort que havien fet els Mossos.

El desembre del 2012 Richard Germán martínez, dominicà, es va entregar als Mossos després d’haver degollat amb una ampolla trencada l’hondureny Víctor Pedro José Varela davant de la discoteca Noche Latina. El judici va començar l’abril del 2015 i el fiscal Enrique Barata va demanar una pena de 17 anys i sis mesos per un delicte d’assassinat amb traïdoria en considerar que la víctima no s’havia pogut defensar. Però el jurat popular va atendre les tesis de l’advocat de la defensa, Carles Monguilod, i va declarar no culpable d’assassinat i culpable d’homicidi imprudent, considerant que havia matat la víctima sense voler. L’Audiència, que va deixar Germán en llibertat el mateix dia de la lectura del veredicte, li va imposar tres anys de presó, que el gener del 2017 el TSJC va elevar a quatre anys i mig, fet que va suposar que Germán hagués de tornar a presó a complir el temps, poc, que li faltava per complir.

El 22 de juliol del 2017, el darrer cop que consta que se’l va veure amb vida, estava de permís –havia de tornar el dia 25– i en no fer-ho, el 7 d’agost del 2017 se’l va declarar rebel. Aquell dia, Germán, la seva dona i el seu fill, havien estat de festa en una discoteca de Figueres. Hi va haver una discussió entre pare i fill, el pare va clavar una bufetada al fill i quan la dona es va sortir a defensar el noi, també la va colpejar a ella. Així ho van declarar a posteriori. Després de l’incident a la discoteca Germán i la dona, Loani, es dirigien a Girona, on residia ella. Però a l’altura del peatge de Vilademuls ella el va fer aturar i va baixar del cotxe. Alguns conductors van alertar que hi havia una dona que deambulava pel peatge i que semblava que plorava i un camioner va explicar haver vist un cotxe aturat al voral amb un home a dins. Un conductor la va recollir i la va dur a casa, segons el testimoni d’ella. A les 8.21 Acesa va alertar que hi havia un cotxe abandonat sense ningú. A dins hi havia la documentació de Germán Martínez i alguns objectes personals.

Revenja?
Durant tots aquests anys que Richard Germán ha estat en parador desaparegut, els Mossos han seguit el fil de la possibilitat que hagués estat assassinat, ja que van rebre la confidència d’un pres que assegurava que havia estat víctima d’un ajusticiament per part de l’entorn de l’home hondureny que va matar. Però en no trobar-ne proves la investigació no va passar de l’àmbit policial i el fiscal del cas, Enrique Barata, i el jutjat no van obrir diligències i van mantenir Germán Martínez formalment com a rebel de la justícia. Però, per què s’havia d’evadir si gairebé tenia la pena complerta i el TSJC va dictar que la indemnització de 290.000 euros l’assumís la discoteca? El 2018 la mare, que viu a Madrid, en va denunciar la desaparició, i va fer una crida a través de diversos portals informatius de la República Dominicana demanant ajuda de les autoritats del seu país i del consolat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia