Punt divers

PSC-Progrés de Ribera d'Urgellet presenta al·legacions contra un abocador de terra i runa projectat al municipi

ALT PIRINEU I ARAN

El grup de PSC-Progrés a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet ha presentat al·legacions per tal de sol·licitar que es denegui la llicència municipal per a la construcció d'un abocador de runes i terres al seu terme municipal per part de l'empresa SOPDIT S.L. En concret, segons apunten els socialistes en un comunicat, s'ubicaria a la zona del Solà de Besses a sota el camí de Cal Franc per un període de quinze anys. Així mateix, Progrés denuncia que s'hagi obert el període d'al·legacions durant les festes de Nadal i 'sense informar ni a l'oposició ni als veïns'.

Progrés destaca que el projecte de l'abocador preveu que descarreguin runa entre 100 i 150 camions cada dia a través d'una carretera de poc més de tres metres d'amplada. Igualment, es queixen que en el projecte no es detalla la necessitat ni la justificació de l'abocador, així com la procedència d'aquests residus. Un altre dels punts que qüestionen des del grup de l'oposició és que aquest nou dipòsit de runes no consta en els programes i plans de Residus que elabora l'Agència de Residus de Catalunya.

Les al·legacions del grup municipal de Progrés, presentades el dia 13 de gener, tenen en compte diverses qüestions. En primer lloc, destaquen que existeixen defectes importants en la fase d'informació pública ja que els regidors de l'oposició no han estat informats del projecte i l'edicte no ha estat exposat en els taulons d'anuncis dels diferents pobles que formen part del municipi. Així mateix, PSC-Progrés lamenta que s'hagi obert el període d'al·legacions durant les vacances de Nadal.

En segon lloc, els regidors a l'oposició al·leguen que el projecte és 'incomplet i defectuós'. En aquest sentit, expliquen que el projecte 'no detalla la naturalesa i les operacions de les runes a dipositar, ni tampoc justifica en cap lloc la necessitat del dipòsit, ni la procedència de les runes i de les terres'. A més, entre altres consideracions, destaquen que el projecte 'és defectuós ja que no estableix mesures de prevenció i d'extinció d'incendis, en una zona tan aïllada com faltada d'aigua'.

Des de PSC-Progrés també es denuncia que l'estudi d'impacte ambiental és 'erroni' perquè, segons afirmen, no estudia cap dels aspectes ambientals principals. El fet que el dipòsit de runes no consti en els programes i plans de Catalunya és un altre dels elements que es destaca des del grup municipal de PSC-Progrés i en aquest sentit, s'assenyala que la comarca ja disposa d'un equipament d'aquestes característiques. Finalment, els regidors socialistes assenyalen la 'incompatibilitat del projecte amb la recuperació dels antics camins de les mines i amb la potenciació de les rutes de bicicleta de muntanya'.

Des de Progrés es critica 'la manca de transparència de l'alcalde en un tema tan sensible' com és aquest, tant per la defensa del territori com de la qualitat de vida dels seus veïns. Segons el portaveu del grup del PSC-Progrés, Francesc Isern, 'no volem aquest abocador al nostre municipi i farem tot el possible per evitar-ho. A més, no hi ha cap informe que justifiqui la necessitat de la construcció de nous abocadors de runes a la comarca'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.