Punt divers

Unió de Pagesos analitzarà aquest cap de setmana a Olot noves estratègies de comercialització i el futur de la PAC

Unió de Pagesos celebrarà aquest cap de setmana a Olot la seva 10a assemblea que girarà entorn de dos grans eixos que afecten un sector agrari immers en una profunda crisi. Per una banda, una ponència analitzarà la situació actual de la comercialització de productes agraris marcada pel domini que exerceix la gran distribució per cercar noves fórmules que acostin el productor al consumidor i, per altra, una segona ponència debatrà l'aplicació a partir del 2013 de la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE. Assistiran a l'assemblea representants de tots els partits, els conseller Baltasar i Huguet a més del president del Parlament, Ernest Benach, mentre el conseller Llena no hi ha estat convidat.

Un dels principals punts de debat de la 10a assemblea d'Unió de Pagesos, que tindrà lloc dissabte i diumenge al Casal Marià d'Olot, se centrarà en l'àmbit de la comercialització. El coordinador d'UP a Lleida, Josep Cabre, ha explicat que l'organització defensa la necessitat de crear ponts més directes entre productor i consumidor per fer front al domini de la gran distribució a l'hora de fixar preus de productes agraris, que en alguns casos es venen fins i tot per sota del cost de producció, segons Cabré. UP planteja l'establiment de mercats periòdics perquè els productors puguin vendre directament, a la ciutat, al consumidor final. Tot i això, Cabré ha recongeut que la venda directa de productes no és la solució definitiva al problema de la comercialització dels productes agraris. Unió de Pagesos, com fa temps que defensa, demana a l'administració una estratègia de control i pressió a la gran distribució perquè no vengui per sota preu producció seguint en certa manera el model francès que potencia amb el suport de la distribució la producció interior enlloc de la vinguda de fora. En aquest sentit, UP defensarà a Olot la necessitat d'establir trobades periòdiques entre el sindicat amb les grans distribuïdores com ja passa a França per marcar unes línies a seguir i posar uns límits en el preu.  Així mateix, en l'assemblea també es debatran mesures per posar fi a la 'inoperància burocràtica i administrativa' de l'administració respecte aspectes que afecten el sector agroalimentària com ara el de l'etiquetatge. El segon eix de l'assemblea d'Unió de Pagesos analitzarà el futur de la PAC, especialment després del 2013. en aquest bloc, algunes de les mesures que planteja UP passen per l'establiment per part de l'administració d'instruments com ara una xarxa de seguretat o salvaguarda per quan es donin situacions de fortes caigudes de preus com les que s'estan donant en els darrers temps o garantir els mateixos drets per les produccions europees que per altres que vinguin d'altres punts del planeta on no hi hagin tantes restriccions i normatives a l'hora de produir. Per Cabré, aquesta situació suposa una 'discriminació que no ha de poder ser'. 'Calen normes equitatives per tots i que tothom les hagi de respectar', ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.