Medi ambient

Molins de Rei restaura el tram final de la seva riera

El ple aprova el projecte per actuar a la riera de Vallvidrera i completar el procés de millora en què s’han invertit 1,2 milions

S’eliminaran espècies invasores i residus, es millorarà l’estat ecològic del tram i s’ampliarà el sender per a l’ús ciutadà

L’objectiu del projecte és millorar l’estat ecològic del tram de riera urbà i ordenar també l’ús públic de l’espai

La riera de Vallvidrera al seu pas per Molins de Rei estarà completament restaurada la primavera del 2026. És el repte que s’ha plantejat l’Ajuntament molinenc no només amb el seu entorn més estrictament municipal sinó també amb el parc natural de Collserola, ja que el municipi és una de les nou poblacions que tenen el terme dins de l’àmbit del parc. El torrent de Vallvidrera transcorre per la serra de Collserola fins a desembocar al Llobregat. Amb aquesta actuació es completaran els treballs de restauració de la riera. L’últim tram, el que travessa el nucli urbà, necessitarà una inversió de 195.990 euros. L’Ajuntament de Molins de Rei hi invertirà 75.990 euros i els 120.000 restants s’obtindran de finançament extern.

Aquest projecte consistirà en la renaturalització del tram entre el torrent de ca n’Amigonet i la masia de can Rabella, la retirada d’espècies vegetals exòtiques i l’ordenació de l’ús públic del camí. El ple municipal ha aprovat de manera inicial el projecte d’obres de la millora del darrer tram.

Segons ha dit l’alcalde, el socialista Xavi Paz: “Amb l’aprovació d’aquest tram finalitzarem la restauració de la riera de Vallvidrera en el terme municipal de Molins de Rei. En aquest sentit, complim el nostre compromís amb la restauració de la riera de Vallvidrera. És una actuació molt important en el seu conjunt, tant mediambientalment com econòmicament, amb una inversió de més d’un milió d’euros.”

L’objectiu del projecte és millorar l’estat ecològic del tram de riera urbà i crear les condicions que n’afavoreixin la recuperació, ordenant també l’ús públic de l’espai. Per això, entre altres actuacions, es retiraran els residus de l’espai fluvial, s’eliminaran espècies invasores com la canya, es consolidaran els marges, es retiraran les barreres transversals de formigó existents i s’hi plantaran arbres, arbustos i herbàcies autòctones de les zones de ribera.

“Es tracta d’un dels trams més complexos per restaurar i, alhora, ens permetrà tenir una porta d’entrada al Parc Natural de la Serra de Collserola”, ha explicat el regidor de Medi Natural, Lucas Ferro. El cost total de la restauració de la riera de Vallvidrera al terme municipal de Molins de Rei ha estat d’1.241.195 euros, dels quals l’Ajuntament n’ha invertit 655.389. Una inversió que, com destaca Ferro, és “ambiciosa” per a un municipi que no arriba als 27.000 habitants.

L’aprovació del projecte d’obres i la inversió necessària va suscitar la unanimitat de tots els grups municipals en el ple de setembre, en què es va aprovar el projecte d’obres. Ferro va resumir que la restauració final consistirà “a eliminar els impactes a la riera, com els residus i les espècies invasores, així com millorar la llera i fer els marges més suaus i restaurar ecològicament l’espai de la riera amb replantació d’espècies més pròpies del bosc de ribera”. També s’hi adequaran els usos socials. “Això vol dir que el sender que és paral·lel a la riera s’ampliarà, es transformarà en un camí de dos metres d’amplada que recorrerà el marge dret i on hi haurà dos passos de pedra que ens permetran creuar-la”, segons Ferro.

La portaveu d’ERC, Meritxell Campmajó, considera que la rehabilitació del tram entre el torrent de ca n’Amigonet i la masia de can Rabella “té un impacte positiu, perquè la riera de Vallvidrera és un hàbitat important de flora i fauna local. Aquesta millora ajudarà a restaurar ecosistemes aquàtics i la diversitat general de la zona. També ha de poder mantenir o fins i tot augmentar la connectivitat de diferents corredors biològics, i és molt important també l’ús social”. Campmajó, però, recorda la necessitat d’un bon manteniment de l’entorn de la riera, i per això reclama al govern municipal una campanya de conscienciació ciutadana.

També el portaveu d’Ara Molins, Ramon Sánchez, recorda el treball continuat que s’ha fet a Molins de Rei per restaurar la riera de Vallvidrera. Però insisteix en la necessitat d’eliminar de manera definitiva la canya, una espècie invasora de l’entorn de la riera. Segons Ferro, “la clau és el manteniment” posterior a l’eliminació de la canya.

Intervenció a la Colònia Güell

Un altre cas d’actuació a l’entorn natural es dona a Sant Boi, on s’ha obert aquest octubre un procés de participació ciutadana sobre la restauració de la riera de Can Soler en un tram que passa pel municipi. El Consorci de l’Entorn de la Colònia Güell junt amb l’Ajuntament de Sant Boi han programat aquest octubre unes sessions informatives i de participació per explicar els estudis previs realitzats. La intenció és que els participants coneguin els aspectes tècnics que cal considerar en el projecte de naturalització i n’opinin.

La intervenció planteja la modificació actual de la riera en el tram que transcorre al costat del mur perimetral del Recinte Industrial de la Colònia Güell, d’uns 400 metres de longitud. Segons expliquen fonts de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, d’aquesta manera es mantindrà la capacitat de desguàs d’aquest drenatge i alhora es millorarà la seva qualitat ambiental. Es generaran dos marges i zones de laminació del flux de l’aigua. Els treballs de moviment de terres necessaris es complementaran amb sembres i plantacions d’arbres i arbustos per naturalitzar les ribes i recuperar l’hàbitat característic d’aquests espais.

Les obres s’executaran el primer semestre del 2026 i costaran uns 256.000 euros. Es farà abans de la futura urbanització de l’àrea residencial estratègica (ARE) de Can Soler. Els terrenys en què s’intervindrà tenen una superfície de 31.600 m² i estan qualificats actualment com a zona verda, segons el planejament vigent de l’ARE Riera de Can Solè. Són propietat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Agricultura a Collserola
L’Ajuntament de Molins de Rei ha tirat endavant un altre pla relacionat amb el parc de Collserola. El ple ha aprovat el finançament del projecte de promoció per a la transició agroecològica al parc entre el 2025 i el 2027, amb una inversió total de 9.000 euros. El projecte, també conegut com a Alimentem Collserola!, es va iniciar el 2016 amb un procés on van participar productors agraris per identificar accions que afavoreixin la recuperació de l’activitat agrària al parc de Collserola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia