medi ambient
El Montsec i Núria faran sessions per veure l’eclipsi de sol dissabte
A Ponent serà el millor lloc per observar l’eclipsi de sol que tindrà lloc dissabte a les 10.59 del matí
En aquest punt l’eclipsi parcial serà de gairebé el 27% i la reducció de llum d’un 16%
El Parc Astronòmic del Montsec, que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ofereix aquest dissabte, 29 de març, sessions especials per observar el primer eclipsi de Sol de l’any. Es tracta d’un eclipsi parcial que, des d’Àger, on està ubicat el Parc, es podrà veure entre les 10.59 h i les 12:38 h, quan la claror canviarà i les ombres es percebran més dèbils. En aquest punt de Catalunya, l’eclipsi parcial serà del 26,9% i la reducció de llum o enfosquiment, del 16,3%. A Catalunya, el millor indret per veure aquest eclipsi serà a les Terres de Ponent.
Durant les sessions matinals de l’Astronòmic, les persones visitants tindran l’oportunitat d’observar el fenomen amb telescopis, ja que un eclipsi de sol mai es pot mirar directament, i rebre explicacions detallades sobre els eclipsis solars i altres esdeveniments astronòmics per part del personal tècnic del parc.
A banda del Montsec l’eclipsi parcial solar també es podrà veure des d’un altre entorn privilegiat: l’estació de muntanya de Vall de Núria, també gestionada per FGC. A Girona, l’eclipsi començarà a les 11.4 i finalitzarà a les 12.38. El moment és àlgid serà a les 11.50. Seran 90 minuts de durada de l’eclipsi, que es podran seguir des de l’estació de muntanya de la Vall de Núria.A Girona, l’eclipsi parcial serà del 23% i la reducció de llum o enfosquiment, del 13,4%.
Astrònoms del parc instal·laran un punt d’observació al prat, davant del Santuari de Núria, equipat amb tots els materials necessaris per gaudir d’aquest fenomen astronòmic. En aquest sentit, es distribuiran ulleres homologades per a l’observació segura de l’eclipsi i es posaran cadires i gandules per a una major comoditat dels assistents. A més, hi haurà un refractor per observar el Sol ambla tècnica de projecció i un model a escala del Sol per anar fent la corresponent explicació. L’horari de l’activitat serà 10.45 h a 12.45 h.
El preludi d’un esdeveniments sense precedents
L’eclipsi solar d’enguany serveix com a escalfament per a l’anomenat “Triplet ibèric”, un esdeveniment astronòmic extraordinari que tindrà lloc els propers anys 2026, 2027 i 2028, quan la Península Ibèrica serà protagonista d’un esdeveniment sense precedents: l’observació de tres eclipsis solars consecutius en tres anys.
Tot i que els eclipsis solars són esdeveniments relativament freqüents a nivell global, que tres siguin visibles des d’una mateixa regió en un curt període de temps és un fet extraordinari. El primer dels eclipsis serà total i es produirà el 12 d’agost del 2026. El segon, també total, tindrà lloc el 2 d’agost del 2027, i finalment, el tercer serà un eclipsi anular, quan el disc aparent de la Lluna és menor que el del Sol i apareix un anell brillant envoltant la Lluna, i es podrà observar el 26 de gener del 2028.
Per què hi ha eclipsis solars?
Un eclipsi solar és un fenomen astronòmic que es produeix quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol, bloquejant parcialment o totalment la llum solar que arriba a la Terra. Perquè es formi és imprescindible que el Sol, la Lluna i la Terra estiguin alineats en aquest ordre, el que s’anomena Lluna Nova. Tot i que hi ha Lluna Nova cada mes, el pla orbital de la Lluna està lleugerament inclinat respecte al pla orbital de la Terra al voltant del Sol (eclíptica). Aquesta inclinació fa que la Lluna passi per sobre o per sota del Sol la majoria de les vegades. Només ocasionalment la Lluna, el Sol i la Terra s’alineen perfectament.