Ciència

Illes Canàries

Detecten un eixam de sismes de baixa magnitud al Teide

Registren més de 630 esdeveniments de petita magnitud a profunditats d'entre 9 i 12 Km.

Al principis del mes de juny ja es va produir una situació similar

L’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) i l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) espanyol han registrat aquest dimarts un eixam d’esdeveniments híbrids de molt baixa magnitud, localitzats sota el volcà del Teide, cosa que no implica una major probabilitat d’una erupció.

Involcan ha informat que la Xarxa Sísmica que opera ha identificat fins a les 12:30 hores més de 630 esdeveniments, tots de petita magnitud i localitzats a profunditats d’entre 9 i 12 quilòmetres.

Aquest eixam sísmic té característiques molt semblants als que es van registrar a Tenerife el 2 d’octubre de 2016, el 14 de juny de 2019 i el 10 de juny de 2022.

L’origen més probable d’aquests successos és el moviment de fluids com vapor, gas o aigua, a l’interior del sistema hidrotermal del volcà del Teide, assenyala l’entitat.

L’IGN precisa que s’han registrat sèries d’aquest tipus moltes vegades a la zona. El primer antecedent són els senyals registrats l’any 1980 en la campanya de microsismicitat realitzada a Las Cañadas i que van demostrar que aquest tipus d’activitat podria ser recurrent.

L’institut destaca que la Xarxa Sísmica de Canàries de l’IGN permet en aquests moments detectar i localitzar aquesta activitat, relacionada amb processos a l’interior del complex Teide-Pico Viejo.

L’activitat analitzada indica un reajustament de pressions a la part inferior de l’escorça, a causa de la naturalesa volcànica de l’edifici insular i als processos magmàtics en profunditat, detalla l’IGN.

Aquest tipus d’activitat és previsible en illes volcàniques actives, i pot quedar en aquesta profunditat o donar lloc a una activitat sísmica més somera més endavant, sense que això apunti a un procés eruptiu en un futur proper, matisa l’IGN.

L’activitat en totes aquestes sèries comença amb el registre d’un senyal de llarga durada, sense fases sísmiques definides, i amb alt contingut, donant pas a continuació a una llarga sèrie de centenars d’esdeveniments de petita i similar magnitud, que passen a intervals gairebé regulars de temps, en forma de “repic de tambor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ