Reportatge

Al capdamunt de la Costa Daurada

Prades celebra la Festa de la Farigola, una bona ocasió per conèixer racons preciosos en els punts més alts de Tarragona

A no gai­res quilòmetres de la finíssima sorra de les plat­ges de la Costa Dau­rada es pot pas­se­jar per bos­cos fron­do­sos, fer esca­lada o refres­car-se en tolls d'aigua fresquíssima. Només cal endin­sar-se cap a l'inte­rior i enfi­lar amunt.

A les mun­ta­nyes de Pra­des, la vila ver­me­lla que els dóna nom hi senyo­reja com a capi­tal. Situ­ada al bell mig d'un altiplà, a 940 metres d'alti­tud, és des de fa molts anys un indret d'esti­ueig pel seu clima fresc, que con­trasta amb les tem­pe­ra­tu­res de la costa. Aquest diu­menge, Pra­des cele­bra una nova edició de la Festa de la Fari­gola, una diada en què la vila s'enga­lana amb flors i plan­tes en una mena de cele­bració de l'esclat de la pri­ma­vera i un con­vit a visi­tar aquesta zona.

Per les mun­ta­nyes de Pra­des

El Con­sell Comar­cal del Baix Camp ha enge­gat la marca turística Mun­ta­nyes de la Costa Dau­rada, que inclou dinou muni­ci­pis i una gran quan­ti­tat de rutes i acti­vi­tats a fer en els seus ter­mes muni­ci­pals. La que aquí es pro­posa és una ruta en cotxe per les mun­ta­nyes de Pra­des, amb sor­tida a Arbolí i final a l'Albiol. El terme d'Arbolí, força acci­den­tat, ha donat a conèixer aquest petit poblet de poc més d'un cen­te­nar de veïns entre els afi­ci­o­nats a l'esca­lada espor­tiva, clàssica i de bloc, que hi tro­ben vies de tot tipus de difi­cul­tats. Als seus cin­gles, amb parets com les del Falcó, Can Mansa, El Dard o El Cre­mat, s'hi pot esca­lar durant tot l'any. Els recor­re­guts de boul­der també són molt cone­guts. Al poble, hi des­ta­quen l'església de Sant Andreu i l'ermita de santa Pau.

A uns dotze quilòmetres, per la car­re­tera TV-7092. s'arriba a la Mus­sara, un poble des­ha­bi­tat, refe­rent entre els excur­si­o­nis­tes d'aques­tes comar­ques. Ara només hi queda dem­peus l'església. Les cases en ruïnes són tes­ti­moni mut d'un pas­sat no tan llunyà, en què la vida estava lli­gada al camp i a la natura i no era gens fàcil. La Mus­sara està situat sobre el cin­gle de les Airas­ses, a més de 900 m d'alti­tud, i des d'allí es pot gau­dir d'una pre­ci­osa vista del Camp de Tar­ra­gona.

De nou en camí, per la car­re­tera TV-7091 s'arriba a la Febró, un dels pobles més alts del Camp de Tar­ra­gona. El nucli està situat en un entorn magnífic, rode­jat pel massís dels Mot­llats, la Serra d'en García i la Serra de la Cometa. Al terme hi neix el riu Siu­rana, que s'engreixa amb l'aigua de dife­rents bar­rancs. Aquesta espe­cial oro­gra­fia ha dotat el poble d'espais pre­ci­o­sos, com els avencs: una gran esquerda al cin­gle d'uns 250 metres de llargària i uns 30 metres de fondària for­mada per l'erosió de l'aigua en la roca calcària que està plena de coves; o els Gorgs, una zona de salts d'aigua i bas­sals pro­funds que a l'estiu con­vi­den a una fer-hi una cap­bus­sada refres­cant.

A cinc quilòmetres de la Febró, per la car­re­tera T-704 s'arriba a Pra­des. El nucli antic de la vila con­serva les res­tes d'un cas­tell i d'una mura­lla medi­e­vals. A la plaça Major hi raja la font esfèrica renai­xen­tista cone­guda arreu i hi domina l'església de Santa Maria la Major, de tran­sició al gòtic. Per­tot hi des­taca la pedra ver­me­lla que li ha donat caràcter. No es pot mar­xar del poble sense visi­tar l'ermita de l'Abe­llera, cons­truïda sota una gran balma. Pra­des és punt de sor­tida de mol­tes excur­si­ons cap a llocs com ara el tos­sal de la Bal­ta­sana, o la Mola d'Estat i la taula dels Qua­tre Ter­mes.

Per la car­re­tera TV-7041, a uns set quilòmetres s'arriba a Capa­fonts. El poble està situat sobre un turó que hi ha con­di­ci­o­nat la cons­trucció d'uns car­rers cos­te­ruts. S'hi pot visi­tar un antic forn de pa. El terme és ple de molins, mar­ges, eres... cons­truc­ci­ons lli­ga­des a la page­sia que es van tro­bant enmig d'un pai­satge preciós.

Enfi­lant cap a l'Albiol, a mig camí per la TV-7045 s'arriba a Mont-ral, un petit poblet freqüentat per esca­la­dors i afi­ci­o­nats a l'espe­le­o­lo­gia. Dotze quilòmetres enllà la ruta fina­litza a l'Albiol, uns dels por­tals natu­rals d'entrada a les Mun­ta­nyes de Pra­des, que ofe­reix vis­tes impres­si­o­nants.

PER ARRIBAR-HI

Des de Reus, per la T-701: les Borges del Camp, Alforja, Cornudella i Prades. Des de Montblanc, per l'N-240 cap a l'Espluga de Francolí i seguir cap a Vimbodí, Vallclara, Vilanova de Prades i Prades.

DADES D'INTERÈS

Muntanyes de la Costa Daurada. Consell Comarcal del Baix Camp. C/ Doctor Ferran, 8. Reus. Tel. 977 32 71 55 www.muntanyescostadaurada.cat
Ajuntament de Prades. Pl. Major, 2 www.prades.es
Patronat de Turisme de Capafonts. Av. Riu Brugent s/n www.capafonts.com
Ajuntament de l'Albiol. www.albiol.org
Ajuntament de la Febró www.lafebro.cat
Ajuntament d'Arbolí www.arboli.altanet.org

Farigola a Prades

M.J.R.

Per la Festa de la Farigola, que se celebrarà el dia 29 de maig, els veïns de Prades guarneixen les façanes amb flors i estris tradicionals. Durant la diada se celebrarà un mercat artesanal i s'oferirà un esmorzar popular, que serà amenitzat pel grup Sax Ars Band. A les dotze del migdia tindrà lloc una exhibició castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls. A la tarda es lliuraran els premis del concurs de guarniments de façanes i del concurs de pintura ràpida. La festa es clourà amb una exhibició de dansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.