Societat

INFRAESTRUCTURES

Bens per compensar l'impacte de l'aeroport de Lleida

sostenibilitat

·

El govern compra i lloga 370 hectàrees de l'entorn de l'aeròdrom d'Alguaire per la pèrdua d'hàbitats naturals

ramats

·

Unes 2.000 ovelles s'encarreguen del manteniment de les finques i fan que rendeixin per als amos

L'aeroport de Lleida-Alguaire està envoltat de gran planes de secà i per evitar que la seva construcció suposi una pèrdua d'hàbitats estèpics es van incorporar a la declaració d'impacte ambiental un seguit de mesures correctores que se centren a comprar o arrendar 370 hectàrees de finques, és a dir, la superfície equivalent de l'aeroport per fer-hi pràctiques agroambientals i la preservació d'aus. Una feina que dirigeixen experts d'AccióNatura i que ja estan plenament operatives.

Unes 40 hectàrees ja són propietat del govern català i la resta s'han llogat a una setantena de propietaris de l'entorn, dels municipis d'Alguaire, Almenar o Torrefarrera. La majoria es deixaran sense conrear, perquè creixi la vegetació pròpia d'un hàbitat estèpic i aus com la xurra, el xoriguer petit, la terrerola, la calàndria o el gaig blau puguin “campar” sense problemes per la zona.

Una altra mesura que ja s'aplica és la pastura, i més d'un viatger s'ha quedat sobtat en veure al costat de la carretera de l'aeroport o a l'entorn de la pista diversos ramats pasturant. Són més de 2.000 ovelles de mitja dotzena de pastors els que fan aquest “manteniment” natural dels camps i als propietaris dels terrenys se'ls deixa conrear en algunes parts la civada o altres cereals que permeten alimentar als xais.

La declaració d'impacte ambiental de l'aeroport de Lleida-Alguaire posava com a condició que aquestes mesures agroambientals fossin vigents un mínim de cinc anys per després fer-ne una avaluació i així després modificar, si cal, els plans d'actuació. Actualment, a Aeroports de Catalunya aquesta gestió mediambiental de l'entorn els costa uns 150.000 euros anuals.

Rendiment de la terra

Els propietaris, per la seva part, ho veuen amb bons ulls perquè treuen un rendiment econòmic de les seves terres, que, d'altra manera, els seria ben difícil per les restriccions imposades per la Unió Europea (UE) i el govern en haver classificat bona part de la zona com a zones protegides per aus estèpiques o com a hàbitats d'interès comunitari, catalogacions que limiten els corresponents conreus. Els arrendaments s'han fet per a uns terminis que oscil·len entre un i cinc anys.

També s'han regulat les segues i sembres, algunes de les quals es fan per seguretat, per evitar excessos de plantacions prop de la pista o àrees d'estacionament de les diverses aeronaus.

LA XIFRA

2.000
ovelles
pasturen pels voltants de l'aeroport d'Alguaire per mantenir els camps del voltant de la infraestructura.

Energia solar per a la terminal

En un extrem del complex aeroportuari hi ha un camp solar, una instal·lació que quan estigui a ple rendiment, permetrà alimentar d'energia elèctrica la terminal i diversos serveis de l'aeroport. La previsió inicial era per garantir almenys la meitat del subministrament necessari per al funcionament de la instal·lació. Però les mesures ambientals de l'aeroport són diverses, des dels colors de la pròpia terminal per integrar-la a l'entorn, la plantació d'una capa vegetal a la coberta d'aquesta, tot el tractament de les aigües residuals, el control dels nivells de soroll o també la col·locació d'eines per evitar l'electrocució d'aus a les línies elèctriques. L'objectiu és que el primer aeroport de la Generalitat sigui un exemple de gestió ambiental i d'un impacte minimitzat per a l'entorn natural i també per als pobles veïns a la instal·lació. I ara ja es treballa en projectes de futur, com jornades tècniques, visites guiades o estudis ambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA