Societat

CiU i PP pregunten a Montilla sobre quines obres descartarà per pagar el minitransvasament

CiU i el PP català han preguntat al president català, José Montilla, quines infraestructures es deixaran de fer per pagar la prolongació del minitransvasament de l'Ebre fins a l'àrea de Barcelona, un projecte que, segons han recordat, estava previst que es financés amb fons europeus.

Aquest dimarts, Montilla i la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, van acordar que el cost de les obres per prolongar el minitransvasament de l'Ebre cap a la zona de Barcelona (entre 160 i 180 milions d'euros) s'inclourà al que l'Estat ha d'invertir a Catalunya els propers anys en compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha preguntat al govern de la Generalitat "quines infraestructures es deixaran de fer després de decidir que la interconnexió de xarxes per poder treure més aigua de l'Ebre per portar-la a Barcelona s'acabarà finançant amb els recursos que preveu l'Estatut". "Quines carreteres es deixaran de fer? Quins peatges no baixaran de preu?", s'ha preguntat.

Pujol ha recordat que l'obra de connexió de l'àrea de l'Ebre amb la regió de Barcelona es va projectar el 2002 amb el govern de CiU i "estava previst que es financés amb fons europeus", però un any després, quan el PSC, ERC i ICV-EUiA van arribar a la Generalitat, van arxivar la proposta. Ara, segons Pujol, el govern de la Generalitat vol recuperar la idea però ja no es podrà pagar amb fons de la UE, sinó a càrrec de les inversions contemplades a l'Estatut. "Cornut i pagar el beure", ha resumit gràficament.
A més, Pujol ha retret a les formacions que integren l'actual govern català el seu "joc dialèctic", en el qual eviten parlar obertament de "transvasament" de l'Ebre. En aquest sentit, ha recordat que des de 1981, amb la llei sobre actuacions en matèria d'aigües a Tarragona, "s'anomena minitransvasament de l'Ebre, i ara pretenen anomenar-lo d'una altra manera".

De la seva banda, la portaveu parlamentària del PP, Carina Mejías, ha subratllat que la proposta que finalment es durà a terme "estava al Pla Hidrològic Nacional (PHN) sense cost per a la Generalitat" gràcies als fons de la UE, mentre que ara s'haurà de treure d'allò acordat per a infraestructures a l'Estatut. "Tenim molt clar que (el govern català) ha quedat en fals, perquè s'han desacreditat les seves propostes i finalment es farà una proposta que ja estava al PHN sense cost per als catalans i d'esquena a la Generalitat", ha explicat Mejías, una situació que segons la seva opinió mostra la "debilitat enorme" del tripartit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.