Societat

La Comissió de Sequera de l'Ebre pren mesures davant la pitjor sequera dels últims anys

Actualment, les reserves d'embassaments se situen en un 46,4%, un 14,4% menys que l'any passat

La Comissió Permanent de Seguiment de la Sequera de l'Ebre ha acordat aquest dilluns demanar al Ministeri de Medi Ambient que inclogui la Conca de l'Ebre en el Decret de mesures extraordinàries contra la sequera, que haurà d'aprovar-se en Consell de Ministres.

A instàncies de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), la Comissió ha aprovat una proposta per a reduir els cabals de sortida a les conques dels rius Aragó, Gàllego, Segre, Najerilla i Iregua, intensificar la vigilància per a evitar detraccions de cabals i controlar els abocaments. La CHE ha garantit el proveïment d'aigua als nuclis importants de població però no els usos de regadiu en les zones més afectades per les baixes reserves com la conca del Segre i del Noguera Ribagorçana a Lleida.

La Comissió, on estan representades administracions, usuaris i Comunitats Autònomes, ha plantejat aquesta necessitat després de conèixer l'anàlisi general de la Conca de l'Ebre en el qual es destaca que, des del 1 de setembre, gairebé el 59% del territori continua amb un índex de pluges per sota de la mitjana normal, i l'altre 30% no ha superat la mitjana necessària perquè es recuperessin les reserves.

Actualment, les reserves d'embassaments se situen en un 46,4% amb 3.437 hm³ (l'any passat era de 60,8%, amb 4.504 hm³). D'altra banda, segons les estimacions que fa la CHE sobre reserves, a les capçaleres es compta amb 815 hm³ d'aigua en forma de neu per sota de la mitjana dels últims cinc anys.

Anàlisi de la Conca

Des del 2007 la Conca de l'Ebre compta amb un Pla d'Actuació en Situació de Sequera, impulsat pel Ministeri de Medi Ambient que permet aplicar uns índexs homogenis per a analitzar la situació de les diferents subconques. Segons aquests índexs, els cabals més afectats directament per la falta de pluja són els dels sistemes no regulats, on no existeixen embassaments que puguin fer els manteniments mediambientals de cabals. Aquests es troben en situació d'emergència. En les zones regulades, les Comunitats amb pitjors dades són La Rioja, Aragó, Navarra i Catalunya.
Altres mesures adoptades

En la reunió d'aquest dilluns, s'ha aprovat reduir els cabals de sortida dels embassaments a les conques més afectades per reservar cabals de manteniment per a l'estiu. A Catalunya, la mesura afecta la conca del Segre, on a Rialb es redueixen 0,5 metres cúbics per segon, més altres 0,6 posteriors (es passarà de 3,6 metres cúbics per segon a 2,5); mentre que al Delta de l'Ebre es mantindran els cabals que preveu el PHN intentant ajustar-lo el màxim possible al límit dels 100 metres cúbics per segon.

Entre altres mesures, també s'ha acordat fer una anàlisi econòmica de les conseqüències de la sequera en els diferents àmbits econòmics i concretar les possibles mesures per part de l'Administració per a pal·liar els efectes negatius. També s'ha aprovat demanar a les comunitats de regants que distribueixin l'aigua amb criteris d'eficàcia i equitat, protegint la subsistència de la ramaderia i els cultius permanents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona